Phishingberichten in naam van bpost en FOD Financiën doen de ronde

© Getty Images

Een nieuwe golf frauduleuze sms’en en e-mails doet de ronde. Oplichters doen zich voor als bpost of de federale overheidsdienst Financiën om mensen geld en/of gegevens afhandig te maken. Daarvoor waarschuwt consumentenorganisatie Test Aankoop maandag. Meer dan 5.700 mensen maakten afgelopen weekend melding van een phishingpoging in naam van bpost bij onlineveiligheidsplatform Safeonweb.

De oplichters versturen sms’jes die zogezegd van bpost afkomstig zijn met een link om jouw verzending te volgen. Indien je op de link klikt, download je echter een app die wijzigingen kan aanbrengen in het besturingssysteem van je telefoon. Zo krijgen de oplichters onder meer toegang tot je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens en je volledige contactenlijst. Test Aankoop en Safeonweb roepen dan ook op om in geen geval op zo’n link te klikken. Als je een pakketje verwacht, kan je de voortgang volgen via de officiële app van bpost of de Track&Trace-tool. Indien je de applicatie toch hebt gedownload, moet je onmiddellijk je toestel terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Daarnaast raadt Safeonweb aan om ook je wachtwoorden te veranderen en je contacten te verwittigen.

Ook de FOD Financiën is opnieuw ten prooi gevallen aan phishers. Test Aankoop waarschuwt voor e-mails die je aanmanen om je belastingsaangifte in te vullen via een bijgevoegde link of berichten die een terugbetaling beloven. De consumentenorganisatie raadt aan om nooit op de links of bijlagen te klikken en zeker geen gegevens in te vullen. Om je belastingaangifte online in te vullen, moet je altijd via MyMinFin passeren. De FOD Financiën verstuurt het aanslagbiljet bovendien enkel via de post of via een bericht in je e-Box.

Wie met een poging tot phishing te maken krijgt, kan dat via mail melden aan het onlineveiligheidsplatform Safeonweb (verdacht@safeonweb.be).

Partner Content