Winst pensioenspaarfondsen kalft af door renteklim

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De snelle renteklim van de voorbije weken deed 2 à 3 procent van het pensioenspaargeld van de Belgen in rook opgaan. Maar wie in januari geld stortte in zijn pensioenspaarfonds, houdt nog een stevige winst over.

Sinds 15 april zit de rente in de lift. Eerst ging het langzaam hoger, maar na een mislukte veiling van Duitse overheidsobligaties ging het plots heel snel. In vier weken tijd verdrievoudigde de Belgische rente op tien jaar ruimschoots tot 1 procent. Een stijgende rente veroorzaakt minwaarden in obligatieportefeuilles en heeft veelal een negatieve impact op aandelen.

De banken raden hun cliënten doorgaans aan over te stappen naar een defensief fonds als hun pensioenleeftijd nadert, omdat ze dan beter beschermd zijn tegen een beurscrash. Maar zijn ze dan ook beschermd tegen een snelle stijging van de rente?

Gewaarschuwd man

De beheerders van de pensioenspaarfondsen zijn elk geval gewaarschuwd. In mei 2013 liet de Amerikaanse centrale bank verstaan dat er een einde zou komen aan het goedkope krediet. Beleggers reageerden twee jaar geleden verrast en verkochten massaal Amerikaans overheidspapier, waardoor de Amerikaanse tienjaarsrente steeg en de rentevoeten in de rest van de wereld volgden.

Die renteklim had ook een weerslag op de portefeuilles van de Belgische pensioenspaarfondsen. Ze verloren in het tweede kwartaal van 2013 zo’n 2 à 4 procent. Een aantal beheerders stuurde zijn strategie bij. Maar allemaal zijn ze sindsdien op hun hoede, om snel in te grijpen als er zich een rentestijging voordoet.

Alle Belgische pensioenspaarfondsen moesten de voorbije drie weken opnieuw terrein prijsgeven. Sinds 15 april boekten de pensioenspaarfondsen 2 tot 3 procent verlies. Dat is het logische gevolg van de wegzakkende obligatiekoersen na een stijging van de rente. Maar alle fondsen houden wel nog een groot deel over van de mooie winst die ze haalden sinds Nieuwjaar. We spreken over 6 tot 14 procent winst sinds begin dit jaar.

Ontdek in het magazine Trends van deze week hoe uw pensioenspaarfonds presteerde sinds Nieuwjaar en sinds de start van de rentestijging.

Partner Content