Wat brengt 2017 voor de pensioenspaarder?

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het beste Belgische pensioenspaarfonds won in 2016 meer dan 6 procent. Het slechtste fonds ging er slechts 1,5 procent op vooruit. De prestaties vallen magertjes uit in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. We zetten voor u een en ander op een rij.

De Belgische pensioenspaarfondsen haalden in 2016 een gemiddeld rendement van 3,6 procent. Vorig jaar scoorde Hermes Pensioenfonds het beste van alle fondsen. Het pensioenfonds wordt beheerd door Capfi Delen Asset Management en verdeeld door Bank Delen. Wanneer we echter naar de prestaties op vijf jaar kijken, dan zit Hermes Pensioenfonds bij de slechtste vijf pensioenspaarfondsen. Ook Inter-Beurs-Hermes-Pensioenfonds van de Antwerpse private bank Dierickx Leys deed het goed vorig jaar. Op de iets langere termijn is dat fonds een middenmoter.

Het nummer een en twee van vorig jaar zijn kleine pensioenspaarfondsen met minder dan 100 miljoen euro in beheer. Het nummer drie – Star Fund – is daarentegen een van de grootste pensioenspaarfondsen op de markt en heeft enkele miljarden euro in beheer. Star Fund wordt beheerd door NN Investment Partners, de afgesplitste vermogensbeheertak van ING. Ook op vijf jaar zit Star Fund in de betere helft van de pensioenspaarfondsen.

Top vijf 2016

Wat brengt 2017 voor de pensioenspaarder?
© VWD

De rangschikking over 2016 is leuk om weten, maar wat een pensioenspaarder vooral moet weten is hoe zijn fonds het op de langere termijn doet. Als het consequent ondermaats presteert, dan is er misschien toch een reden om van fonds te veranderen.

Wanneer we kijken naar de prestaties van de pensioenspaarfondsen over de voorbije vijf jaar, dan ziet de top vijf er helemaal anders uit. Hier springt het beheer van BNP Paribas Investment Partners erbovenuit. Die beheerder heeft zowel Metropolitan Rentastro Growth als BNP Paribas B Pension Growth en Pension Balanced, ofwel drie fondsen uit de top vijf, onder zijn hoede. De eerste twee vermelde fondsen haalden sinds 2011 een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 10 procent.

Top vijf voorbije vijf jaar

Wat brengt 2017 voor de pensioenspaarder?
© VWD

Het rendement uit het verleden biedt geen garanties voor de toekomst. Die disclaimer staat standaard onder elke tabel met rendementen vermeld. Het is ook absoluut geen zekerheid dat een beleggingsstrategie die de voorbije vijf jaar werkte ook de komende vijf jaar zal werken. De voorbije jaren hadden de pensioenspaarfondsen de wind in de zeilen dankzij de dalende obligatierentes en enkele goede beursjaren. De fondsen zijn bij wet verplicht een deel van uw geld in obligaties te investeren en een deel in aandelen. Een rentedaling zorgt ervoor dat de obligaties in de portefeuille van een pensioenspaarfonds in waarde stijgen.

Het zal mogelijk windstil worden als de rente stabiliseert of de fondsen riskeren zelfs tegenwind als de rente opnieuw zou beginnen te stijgen. De Amerikaanse centrale bank zal dit jaar naar verwachting verschillende keren haar beleidsrente optrekken en na de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president was er een fikse opstoot van de rente. Die rente is sindsdien wel weer wat teruggevallen. Maar het zal er in 2017 voor beheerders dus op aankomen de richting van de rente goed te voorspellen of snel te reageren op renteschommelingen.

“De negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties vormden jarenlang de basis voor de opbouw van portefeuilles”, zegt Koen Maes, strateeg bij Candriam, de vermogensbeheerder die de pensioenspaarfondsen van Belfius beheert. “Maar die methode voor de opbouw van portefeuilles wordt minder efficiënt. De correlatie tussen Europese aandelen en obligaties werd begin 2015 positief voor de eerste keer sinds het einde van de 20ste eeuw. Door het soepele monetaire beleid van vele centrale banken overal ter wereld is de correlatie tussen activaklassen groter geworden.”

Top vijf sinds verkiezing Trump

Wat brengt 2017 voor de pensioenspaarder?
© VWD

Partner Content