‘Verdrievoudig aandeel van loon dat naar tweede pensioenpijler gaat’

© iStock

Om van de tweede pensioenpijler een echte aanvulling te maken op het wettelijk pensioen, zou de bijdrage van het loon idealiter naar 3 procent moeten gaan. Momenteel is dat gemiddeld 1 procent. Dat heeft Philip Neyt, de voorzitter van PensioPlus (koepelvereniging van de pensioenfondsen) donderdag gezegd.

De Belgische pensioenfondsen zijn een onderdeel van de zogenaamde tweede pijler van ons pensioenstelsel. Het gaat om het extra pensioen dat met werkgevers- en meestal ook werknemersbijdragen wordt opgebouwd in een verzekering of een fonds.

Momenteel heeft ongeveer 75 procent van de werknemers in de privésector toegang tot het aanvullend pensioen. “Het systeem is de voorbije jaren zeker gedemocratiseerd, ” zegt Neyt, “maar dat betekent niet dat het voor iedereen ook al een degelijke, substantiële aanvulling vormt op het wettelijk pensioen.”

3 procent loon naar pensioen

Om dat te bereiken, pleit de PensioPlus-voorzitter ervoor dat het percentage van het salaris dat naar het pensioen gaat, zou evolueren naar 3 procent. “Ik roep de sociale partners op om, als de economie aantrekt, de beschikbare middelen ook in de tweede pensioenpijler te steken. Zo kan die uitgroeien tot een deftig aanvullend pensioen.”

Neyt verwees ook herhaaldelijk naar het “keurslijf” dat door allerlei regels wordt opgelegd. “De slinger van de regulering dreigt iets te ver door te slaan”, stelde hij, “waardoor het moeilijker wordt om rendementen te halen.”

Volgens Neyt focussen bijvoorbeeld de Europese stresstests te veel op het “nu”. Er moeten voldoende buffers zijn om allerlei “nu”-scenario’s aan te kunnen, terwijl instellingen als pensioenfondsen net werken op de lange termijn. “Wij kunnen gerust een stukje illiquiditeit aan. Er moet ruimte blijven om te kunnen investeren in de reële economie (zoals aandelen en obligaties)”, klonk het, zonder dat daar enorme kapitaalvereisten tegenover staan. Anders wordt het moeilijk om een zeker rendement te blijven halen, en daar is uiteindelijk de werknemers de dupe van, besloot de PensioPlus-voorzitter.

Uit cijfers van Pensioplus blijkt dat de pensioenfondsen vorig jaar een rendement van 4,4 procent hebben gehaald.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content