Sp.a hekelt opnieuw ‘vrouwonvriendelijke’ pensioenhervorming
Oppositiepartij sp.a trekt opnieuw van leer tegen de pensioenhervormingen van de federale regering. Die zijn vrouwonvriendelijk, waarschuwen de socialisten. Ze voelen zich gesterkt door een nieuw advies van de Raad van State.
De regering-Michel trok de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2025 op tot 66 jaar en tegen 2030 tot 67. Tegelijk snoeide ze in de mogelijkheden tot vervroegd pensioen en werd de pensioenbonus afgeschaft.
“Vooral vrouwen zullen de sigaar zijn”, waarschuwt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman nu opnieuw, naar aanleiding van het wetsontwerp dat de minimumpensioenen optrekt voor sommige werknemers en zelfstandigen. Die verhoging geldt immers enkel voor wie een volledige loopbaan kan aantonen.
Vrouwonvriendelijke hervormingen
Ook de Raad van State stelt zich de vraag of door dat loopbaancriterium “geen benadeling ontstaat in hoofde van bepaalde categorieën van personen – bijvoorbeeld vrouwelijke werknemers of zelfstandigen – die veelal geen volledige loopbaan zullen kunnen bewijzen”.
“Ik begrijp niet wat minister Bacquelaine tegen vrouwen heeft”, besluit Temmerman. “Eerst beloofde hij een verhoging met 1 procent om de nadelen van de taxshift te compenseren voor gepensioneerden. Niet alleen is er vandaag slechts sprake van 0,7 procent verhoging. Er is nu ook het advies van de Raad van State dat duidelijk stelt dat er sprake kan zijn van discriminatie.”
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) reageert in zijn finale wetsontwerp al op de bemerkingen van de Raad van State op dit punt. Hij wijst er op dat – bekeken voor de huidige gepensioneerden met enkel een loopbaan in het werknemersstelsel – 2,2 keer meer vrouwen dan mannen van de beoogde verhoging zullen kunnen genieten. Concreet gaat het om ruim 52.300 vrouwen en zowat 23.600 mannen.
Voor Bacquelaine kan het loopbaancriterium bovendien wel degelijk gebruikt worden, aangezien niet-gewerkte periodes zoals het moederschaps- of ouderschapsverlof ook in aanmerking worden genomen. Bovendien gelden soepelere regels om jaren in aanmerking te nemen zodra de vereiste loopbaan bereikt is van dertig jaar voor de berekening van het minimumpensioen, luidt het nog. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier