Sigedis meldt vergeten bedrijfspensioenen

© BELGA

Gepensioneerden die tijdens hun carrière van werk zijn veranderd en bij hun vorige werkgever een pensioenplan hadden, krijgen vanaf volgend jaar een melding als ze dat kapitaal nog niet hebben opgenomen.

Vanaf volgend jaar kunnen gepensioneerden Sigedis, de databank die de aanvullende pensioenen van werknemers bundelt, raadplegen om na te gaan of ze een slapende pensioenrekening hebben staan bij een vorige werkgever. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) op een parlementaire vraag van CD&V-volksvertegenwoordiger Sonja Becq.

Automatische melding

Maar Bacquelaine wil nog een stapje verder gaan. Sigedis zal gepensioneerden ook automatisch verwittigen als ze zes maanden na de pensionering het kapitaal nog niet hebben opgenomen. De minister verduidelijkt: “Vanaf begin 2016 is Sigedis verplicht om, zodra het vaststelt dat aanvullende pensioenprestaties niet zijn uitbetaald aan een burger van wie het wettelijke pensioen meer dan zes maanden voordien is ingegaan, hem daarvan onmiddellijk per brief op de hoogte te stellen.” De databank meldt ook bij welk pensioeninstelling de gepensioneerde is aangesloten.

Sigedis is voor veel Belgische werknemers geen overbodige luxe. Belgen wisselen gemiddeld drie tot vier keer in ons leven van werk. Volgens cijfers van De Tijd waren er in 2013 meer dan 1,3 miljoen mensen met minstens één slapende pensioenrekening bij een vorige werkgever. Gemiddeld stond er 8897 euro op die rekening. Volgens een raming die Sigedis in september maakte, beheren de pensioeninstellingen zo’n 11,7 miljard euro aan slapend kapitaal.

Eind vorig jaar spaarden 2,6 miljoen Belgen volgens de databank via hun werkgever voor hun pensioen. Dat is ongeveer drie kwart van de werknemers.

Als alles volgens plan verloopt zal de site vanaf 2016 operationeel zijn. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content