Pensioensparen: zo kies je de beste formule

© iStock

Als je aan fiscaal pensioensparen doet, heb je de keuze tussen een pensioenspaarfonds, een pensioenspaarverzekering van het Tak 21- type en een pensioenspaarverzekering van het Tak 23-type. Welke keuze maak je het beste?

Als je aan pensioensparen doet, dan kan je je wettelijk pensioen op een fiscaal voordelige manier aanvullen. Voor dit jaar kan je maximaal 940 euro storten voor het fiscale pensioensparen en deze premie levert je een belastingvoordeel op van 30 procent (plus de uitgespaarde gemeentebelasting).

Keuze

Jarenlang kon je enkel kiezen tussen een pensioenspaarfonds (bij de bank) en een levensverzekering met gewaarborgd rendement van het Tak 21-type (bij de verzekeraar). Doe je aan pensioensparen bij de bank, dan wordt je opbrengst bepaald door de evolutie van de beurs (niet gewaarborgd).

Kies je voor de verzekeringsformule, dan wordt je premie gestort in een levensverzekering van het tak 21-type. Je hebt dan een gewaarborgd rendement, eventueel aangevuld met een niet gewaarborgde winstdeelname.

Sedert enkele jaren, heb je een derde mogelijkheid, namelijk een verzekeringsformule, maar dan via een Tak 23. Je premie wordt dan gestort in een levensverzekering waarvan de opbrengst verbonden is aan de resultaten van een of meerdere beleggingsfondsen. De opbrengst van zo’n tak 23 is niet gewaarborgd, maar je kan wel opteren voor een kapitaalgarantie.

Pensioensparen: zo kies je de beste formule
© iStock

Beste keuze

Welke formule kies je het beste? Alles hangt af van je beleggingshorizon. Ben je meer dan 10 jaar verwijderd van je pensioenleeftijd op het ogenblik dat een pensioenspaarcontract afsluit, dan kies je best voor een pensioenspaarfonds bij de bank. Het risico van het deel van de premies dat wordt belegd in aandelen, wordt op langere termijn in principe uitgevlakt en aangevuld met hogere opbrengsten.

In plaats van een pensioenspaarfonds, kan je ook kiezen voor een verzekeringsformule van het Tak 23-type. Een Tak 23 is immers te vergelijken met een pensioenspaarfonds van de bank. Je rendement wordt immers grotendeels bepaald door de evolutie van de beurs. Bij een Tak 23 kan je wel een kapitaalgarantie inbouwen, wat niet kan bij een fonds.

Ben je minder dan 10 jaar van je pensioen verwijderd, dan kies je beter voor de zekerheid van een Tak 21. Goed om weten is dat je ook tijdens de duur van het contract kunt overschakelen van de ene naar de andere formule. Zo kan je tot uw 55ste pensioensparen via een pensioenspaarfonds bij de bank en de laatste 10 jaar voor je pensioenleeftijd overschakelen op een Tak 21-pensioenspaarcontract.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content