Pensioenspaarpot krimpt deze maand met 1 procent

© iStock

Het spaarpotje van de pensioenspaarders verkleint deze maand met 1 procent. Banken en verzekeraars moeten voor het einde van september 1 procent belasting afhouden.

In ruil voor de extra bijdrage deze maand, betalen de pensioenspaarders aan het einde van de rit 8 procent belasting in plaats van 10 procent. Dat heeft de regering-Michel vorig jaar beslist. De nieuwe regeling is van toepassing tussen 2015 en 2019, schrijft De Tijd. Als de pensioenspaarder 60 jaar wordt, betaalt hij 8 procent, verminderd met de vijf voorafbetalingen.

Rendementsverlies

Al werpt de krant een kritisch licht op de bijslagvermindering. Doordat de spaarders een deel van de taks vroeger moeten betalen, krijgen zij geen rendement op de betaalde bedragen.

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Pensioenspaarders die pas in 2015 of later hun eerste storting doen, zijn beter af, omdat zij geen voorafbetalingen hoeven te doen en dus geen rendementsverlies lijden. Ook de spaarders die tegen de 60 jaar aanleunen, ontsnappen grotendeels aan de nieuwe regeling. Zij betalen 1 procent taks tot hun 60 jaar en niet tot 2019. Een 58-jarige geniet bijvoorbeeld van het nieuwe tarief van 8 procent als hij 60 kaarsjes uitblaast, verminderd met de twee voorafbetalingen.

Volgens de begroting moet de maatregel dit jaar 300 miljoen euro opleveren. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content