Pensioenspaarders zitten gevangen in contract

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Wie vorig jaar 10 euro te veel stortte voor zijn pensioensparen, kan dit jaar niet van fonds of van verzekering veranderen zonder die 10 euro te verliezen.

Het is een neveneffect van de bevriezing – met terugwerkende kracht – van het maximumbedrag voor de belastingvermindering voor pensioensparen op 940 euro. Test-Aankoop vraagt dat de minister van Financiën ingrijpt

De regering-Michel nam in november de omstreden beslissing om de indexering van een aantal belastingverminderingen terug te schroeven en te bevriezen op het niveau van 2013. De fiscale grensbedragen waren eerder verschenen in het Staatsblad. De belastingbetalers gingen er een heel jaar van uit dat die geïndexeerde bedragen van kracht waren, tot er een programmawet verscheen die iets anders bepaalde.

Pensioenspaarders kunnen uiteindelijk 10 euro minder dan gedacht in mindering brengen via hun belastingbrief. Het maximumbedrag voor het inkomstenjaar 2014 werd 940 euro, in plaats van de 950 euro aangekondigd in het Staatsblad. Op de websites van verschillende banken bleef het oude maximum van 950 euro vermeld. Een vergetelheid? Een rondvraag van Trends eind vorig jaar leerde dat een aantal financiële instellingen het overschotje van 10 euro automatisch hadden teruggestort op de rekening van de klanten.

Pensioenspaarders zitten gevangen in contract

Heel wat banken en verzekeraars hielden het geld echter bij. Ze vonden het ook niet nodig hun klanten te verwittigen, want de overtollige 10 euro mochten ze gewoon overdragen naar dit jaar. Die 10 euro zou dan gelden als eerste storting voor pensioensparen van 2015. En daar wringt nu het schoentje.

Er kan slechts één contract per jaar in aanmerking komen voor de belastingvermindering voor pensioensparen. Dat betekent dat alle pensioenspaarders die vorig jaar teveel stortten, dit jaar niet meer kunnen veranderen van pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering, zonder de belastingvermindering voor die 10 euro kwijt te spelen. Wie ontevreden is over het rendement van zijn pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering, moet wachten tot volgend jaar vooraleer hij kan vertrekken.

Volgens de consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn banken en verzekeraars hun klanten “bewust blijven aanbevelen om 950 euro in plaats van 940 euro te storten.” Test-Aankoop: “Wij vragen de minister van Financiën om die wet aan te passen of een circulaire aan te nemen, zodat het in 2015 toch mogelijk wordt om stortingen in twee verschillende contracten te doen ingeval er een overzetting van 2014 naar 2015 is gebeurd.”

(IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content