Pensioenspaarder moet elk jaar opnieuw kiezen tussen 25 of 30 procent belastingvermindering

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Sinds 2018 staan de pensioenspaarders elk jaar opnieuw voor hetzelfde dilemma. Kiezen ze voor het maximum van 980 euro (voor 2019) of voor het maximum van 1260 euro? Er zijn wel enkele addertjes onder het gras voor wie – al is het maar één euro – meer stort dan 980 euro.

Dit is een artikel van 2017 dat geüpdatet werd.

Bij de voorstelling van het zomerakkoord van de regering-Michel aan de pers in 2017 was er slechts één slide over pensioensparen. Daarop stond te lezen dat de derde pijler van het pensioen een duaal systeem zou worden, waarbij de belastingplichtige zou moeten kiezen tussen 980 euro (voor het inkomstenjaar 2019) met een belastingvermindering van 30 procent OF 1260 euro (voor het inkomstenjaar 2019) met een belastingvermindering van 25 procent. Er waren op dat moment nog heel wat vragen, waarop we vandaag de antwoorden kennen.

De pensioenspaarder moet elk jaar opnieuw kiezen voor een van beide systemen. U kiest dus niet voor de volledige looptijd. U kan perfect enkel in de jaren dat u het financieel wat breder heeft, kiezen voor het maximum van 1260 euro. Vrees ook niet voor vergissingen. De bank moet uw expliciet akkoord vragen voor het hogere bedrag voor pensioensparen. Zonder dat akkoord zou de bank het overschot of het gestorte geld boven het maximum van 980 euro moeten terugstorten.

U kiest dus niet voor de volledige looptijd, maar wel voor het volledige bedrag. Het is dus zeker niet zo dat u 25 procent belastingvermindering geniet op alles onder 980 euro en 25 procent op alles boven 980 euro. Wilt u een belastingvermindering van 30 procent genieten, dan mag u geen euro meer dan 980 euro storten. Stort u 980 euro, dan kan u via uw belastingbrief 294 euro daarvan recupereren. Stort u 981 euro, dan kan u slechts 245,25 euro recupereren ofwel 48,75 euro minder. Hou er dus rekening mee dat de afrekening van de belastingen wat lager kan uitvallen. Het is pas wanneer u meer dan 1176 euro stort dat u meer van de belastingen terugkrijgt dan bij een storting van 980 euro.

Bij de keuze voor het hogere bedrag is het lagere (procentuele) belastingvoordeel een argument, maar er zijn ook andere argumenten. Het hogere bedrag komt na aftrek van eventuele instapkosten die gepaard gaan bij het pensioenspaarfonds of de pensioenspaarverzekering integraal op uw pensioenspaarrekening terecht. Wie vroeg genoegt aan pensioensparen begint, zal de kracht van de rentesneeuwbal leren kennen en een klein verschil in de jaarlijkse stortingen kan op het einde van het rit een veel groter verschil in eindkapitaal te weeg brengen.

De redactie van Trends schreef al eerder dat het nettorendement lager ligt voor pensioenspaarders die ervoor kiezen om meer te storten.

Lees ook: Extra pensioensparen levert minder nettorendement op

Partner Content