Minder pensioen voor bruggepensioneerden en werklozen

© iStock

Vanaf 2018 zullen werklozen en wie op brugpensioen gaat, minder pensioen uitgekeerd krijgen. Dat is het gevolg van de regeringsbeslissing om te snijden in de gelijkgestelde periodes. De vakbonden gaan in het verweer, en plannen op 28 november een actie.

De beslissing van de regering werd genomen in het kader van de begrotingsonderhandelingen dit najaar. Vandaag tellen periodes van werkloosheid en brugpensioen mee voor de berekening van het pensioen. Maar de regering wil die zogenaamde ‘gelijkgestelde periodes’ minder zwaar laten doorwegen vanuit de filosofie dat wie werkt, moet worden beloond.

“Het is onlogisch dat je het verschil tussen wie blijft werken en wie op brugpensioen gaat vandaag niet terugvindt in de berekening van het pensioen”, legt een woordvoerder van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine uit.

Vakbondsactie

De vakbonden zijn niet te spreken over de regeringsbeslissing en plannen in gemeenschappelijk front een actie, op 28 november in Brussel. Voor ACV, ABVV en ACLVB is het onaanvaardbaar dat aan de pensioenen wordt geraakt, terwijl die al tot de laagste van Europa behoren. “Voor iemand met een mediaan loon die op op 60 jaar op SWT gaat (het vroegere brugpensioen), betekent dit 78 euro minder pensioen per maand”, klinkt het bij de bonden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content