Maximaliseer je fiscaal plafond pensioensparen

© iStock

Hoe zit dat fiscaal plafond van 940 euro bij pensioensparen echt in elkaar. Mogen de instapkosten daarvan afgetrokken worden, zodat je werkelijk 940 euro investeert?

Wie aan pensioensparen doet, kan dit doen via een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds. Voor het inkomstenjaar 2015 kan je voor maximum 940 euro aan pensioensparen doen. Hiervan kan je via je belastingaangifte 282 euro (of 30%) recupereren.

In de praktijk is het iets méér dan 282 euro, want die 30 procent wordt ook toegepast op het percentage aanvullende gemeentebelastingen die verschillen per gemeente. Wordt dit fiscaal plafond echter berekend met of zonder de kosten?

Doorgaans 3 procent instapkosten

Het grootste deel van de banken en verzekeraars rekenen nog steeds 3 procent instapkosten aan. Wie dus 940 euro stort, stort in feite maar 911,8 euro in zijn pensioenspaarfonds of -verzekering.

Bij spaarverzekeringen lopen de kosten soms zelfs op tot 5 procent. Je kan wel 940 euro fiscaal inbrengen, dus inclusief kosten, maar dat is maar een schrale fiscale troost. Je hebt er dus belang bij om de instapkosten te vermijden of heel laag te houden, zodat er werkelijk ook 940 euro geïnvesteerd wordt in je pensioenspaarpot.

Vermijd of minimaliseer de kosten

Bij spaarverzekeringen kan je steeds vaker onderhandelen over de instapkosten en kan je die soms beperken tot 1 procent. Bij de pensioenspaarfondsen zijn er zelfs banken die geen instapkosten meer aanrekenen, zoals Argenta, Dierickx Leys en Rabobank.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content