Kan je gratis switchen naar een pensioenspaarfonds dat dubbel zoveel opbrengt?

© Istock

Als we naar de prestaties van pensioenspaarfondsen kijken stellen we vast dat sommige fondsen de laatste jaren dubbel zo veel opbrengen als andere. Kan je je hele pensioenspaarpot zomaar overbrengen naar een beter fonds?

Verschil in prestatie

Wie aan pensioensparen doet via een pensioenspaarfonds heeft keuze uit ongeveer 20 fondsen. Als we naar de prestaties kijken van deze fondsen moeten we vaststellen dat er de laatste jaren grote verschillen optreden. Zo haalden de best presterende pensioenspaarfondsen (BNP Paribas en Fintro) de laatste 5 jaar een jaarlijks rendement van gemiddeld 7,4 procent, wat het dubbele is van minder presterende fondsen (bijvoorbeeld 3,7 % voor het VDK Pensioen Fund).

Uiteraard zijn prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar het is wel op zijn minst een interessante indicatie. Maar hoe zit dat juist als je je hele pensioenspaarpot die je hebt opgebouwd wil overhevelen naar een ander pensioenspaarfonds?

Kan je gratis switchen?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is in de praktijk een dergelijke overstap vaak gratis. Het is immers wel zo dat zowat de helft van de banken administratieve kosten aanrekenen tussen de 15 en 60 euro wanneer je met je volledige ‘spaarpot’ de bank verlaat. Maar deze kost wordt vaak gecompenseerd omdat de meeste ‘overnemende’ banken deze ’transferkosten’ voor hun rekening nemen.

Bij bijna alle banken betaal je ook geen instapkosten op het kapitaal dat je transfereert naar het nieuwe pensioenspaarfonds. Doorgaans kan dus de hele operatie op een kostenneutrale manier gebeuren. Informeer wel vooraf naar de kosten bij de bank die je verlaat en de bank waar je naartoe gaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content