‘Hoogste pensioenen moeten verhoging van de laagste pensioenen betalen’
Nieuwe studie toont uitweg in het probleem van pensioenleeftijd voor zware beroepen.
De professoren Jean Hindriks van de UC Louvain en Laurent Collot van de UNamur brachten voor Itinera Instituut een studie uit over de financiering van ons pensioenssysteem. Een heikel punt daarin is de pensioenleeftijd van werknemers met een zwaar beroep. De laatste pensioenhervorming die de algemene pensioenleeftijd tot 67 in 2030 optrok, ging normaal in een uitzonderingsregime voorzien voor zware beroepen, maar die is er nooit gekomen.
Pensioenverlies
Hindriks en Collot proberen dat probleem recht te trekken in hun studie. Zij stellen voor de hogere pensioenen in te krimpen om werknemers uit een zwaar beroep, met vaak lagere pensioenen, vroeger op rust te laten gaan zonder dat ze op hun pensioen moeten inboeten.
Met een pensioenverlies van 1 en 5 procent voor de hoogste twee inkomenscategorieën kunnen werknemers uit de laagste drie inkomensgroepen een tot drie jaar vroeger met pensioen.
“Zo kun je zware beroepen een kortere carrière gunnen zonder pensioenverlies”, zegt Jean Hindriks. “Zware beroepen komen vaker voor in de lagergeschoolde en lagerbetaalde groepen.”
Onrechtvaardigheden in pensioensysteem
Ze waarschuwen er ook voor de verhoging van de pensioenleeftijd niet terug te draaien. “Vandaag is er een voorstel om de pensioengerechtigde leeftijd te verlagen naar 65 jaar met de bekende retoriek: ‘Op 67 jaar zijn alle banen zwaar’. Dat voorstel is buitensporig, omdat we gemiddeld allemaal langer leven”, klinkt het.
Tegelijk erkennen de onderzoekers dat het pensioensysteem vol onrechtvaardigheden zit. ”Het verlagen van pensioenen voor mensen die de arbeidsmarkt voortijdig verlaten is oneerlijk, omdat het vaak werknemers met lage inkomens en laaggeschoolden zijn die hierdoor worden getroffen”, zegt Jean Hindriks.
“Het belonen van degenen die kunnen doorwerken tot hun pensioenleeftijd met een bonus, zoals voorgesteld in de hervorming van juli 2023, is ook oneerlijk tegenover degenen die niet tot die leeftijd kunnen doorwerken. Bovendien zijn deze laaggeschoolde mensen die de arbeidsmarkt vroeg verlaten hun carrière eerder begonnen, minder welvarend en hebben ze een slechtere gezondheid en een kortere levensverwachting.”
Test uw kennis over uw pensioen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier