Dit gebeurt er met je pensioen als je opnieuw trouwt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je in het huwelijk treedt terwijl je een pensioenuitkering ontvangt, kan dat gevolgen hebben. Alles hangt af van het soort pensioen dat je krijgt.

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht kan een huwelijk wel degelijk gevolgen hebben op de pensioenuitkering die je ontvangt.

Het rustpensioen

Ontvang je een rustpensioen, dan verandert er door je huwelijk in principe niets. Je behoudt je uitkering ook al werkt je echtgenote, ontvangt die een uitkering of heeft ze zelf een rustpensioen.

Je pensioen kan wel herberekend worden op basis van het gezinstarief als dat voor jou voordeliger is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je echtgenote geen enkel inkomen heeft of als de som van jullie twee pensioenen, berekend als alleenstaande, nadeliger is.

Overlevings- of echtgescheidenenpensioen

Als je een overlevingspensioen ontvangt dan heeft een huwelijk wel gevolgen. In dat geval wordt dit pensioen vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de dag van het hertrouwen opgeschort.

Je recht kan herleven als je nieuw huwelijk op zijn beurt wordt ontbonden (omdat je uit de echt scheidt of je nieuwe echtgenoot overlijdt). Bij een echtgescheidenenpensioen wordt het recht ook opgeschort op de eerste dag van de maand die volgt op de dag van het hertrouwen. Het recht kan opnieuw toegekend worden als het huwelijk wordt ontbonden.

Verwittig de pensioendienst

Breng als je opnieuw trouwt je de pensioendienst daarvan op de hoogte. Bezorg hen een officieel document van het gemeentebestuur dat het huwelijk bewijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content