Dienstplicht telt mee voor pensioen

Daniel Bacquelaine (MR), minister van Pensioenen © BELGA

Vanaf de zomer 2017 zal de vervulde leger- of burgerdienst, die in 1994 werd afgeschaft, in alle gevallen meetellen voor de opbouw van een pensioen.

De maatregel maakt deel uit van het pakket pensioenmaatregelen dat de federale regering enkele dagen geleden overeenkwam. Door de dienstplicht te laten meetellen voor het pensioen worden de diverse pensioenstelsels geharmoniseerd. Zo telt momenteel de periode van legerdienst wel (of gemakkelijker) mee voor ambtenaren en voor zelfstandigen, vooral bij de werknemers telt die tijd niet automatisch mee.

Minder dan 1 miljoen euro per jaar

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) vindt bovendien dat leger- en burgerdienst sowieso als gewerkte jaren kunnen worden geïnterpreteerd.

De maatregel is niet nieuws onder de zon. Drie jaar geleden kwamen toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) hierover openlijk in conflict met elkaar. De Crem verdedigde de maatregel, De Croo was beducht voor de kostprijs.

Volgens het kabinet-Bacquelaine zal de maatregel het eerste jaar minder dan 1 miljoen euro kosten. Maar er bestaat wel een cumulatief effect. Elk jaar komt minstens hetzelfde bedrag erbovenop.

Het is niet duidelijk hoeveel voormalige miliciens en gewetensbezwaarden door de maatregel een of twee pensioenjaren extra krijgen.

Diplomabonifactie

In de krant gaat het kabinet ook dieper in op de diplomabonificatie. Bacequelaine benadrukt dat er geen afschaffing komt, maar een harmonisering. Momenteel bestaan er verschillende systemen. Bij ambtenaren telden de opleidingsjaren automatisch mee voor de pensioenopbouw. Werk­nemers kunnen die ‘aankopen’ tijdens de eerste tien jaar van hun loopbaan, zelfstandigen hebben hun hele loopbaan die mogelijkheid. “Daar wordt nu een einde aan gemaakt”, klinkt het.

Ongeacht zijn statuut kan elke Belg tegen betaling zijn opleidingsjaren ‘aankopen’ voor pen­sioenopbouw. De prijs loopt op naarmate de carrière is gevorderd (bijvoorbeeld 1.500 of 2.000 euro per opleidingsjaar). (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content