Belgische werknemers tijdens derde van hun loopbaan niet aan de slag

© ThinkStock

Gedurende een derde van hun carrière zijn Belgische werknemers werkloos, ziek of nemen ze tijdskrediet op. In de eurozone werken enkel de Italianen en de Grieken nog minder.

De mannen die onlangs met pensioen zijn gegaan, waren 30 procent van hun loopbaan niet aan het werk, de vrouwen 37 procent. Dat schrijft De Tijd woensdag op basis van een studie van het Federaal Planbureau.

Door het veelvuldig gebruik van gelijkgestelde periodes hebben Belgen in vergelijking met andere Europeanen een korte loopbaan. De gemiddelde Belg is gemiddeld 33 jaar effectief aan de slag. In de eurozone doen enkel de Grieken en de Italianen het slechter. Zweden werken dan weer 41 jaar en Nederlanders bijna 40 jaar.

Hervormingen

Door de hervormingen van de regeringen-Di Rupo en –Michel moeten de Belgen langer werken. Het is een pak moeilijker om met brugpensioen te gaan en de leeftijd voor het vervroegd pensioen is gestegen.

Tegelijk is het de bedoeling om de gelijkgestelde periodes aan te pakken. De regering Di Rupo besliste al om enkele gelijkgestelde periodes minder aantrekkelijk te maken. Daardoor bouwen langdurig werklozen en veel bruggepensioneerden intussen minder pensioenrechten op dan als ze aan de slag zouden zijn.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil daar nog verder werk van maken. Werknemers krijgen voor tijdskrediet zonder motief niet langer een uitkering en het wordt ook niet langer erkend als gelijkgestelde periode voor het pensioen. Hetzelfde geldt voor loopbaanonderbreking zonder motief voor ambtenaren.

Bacquelaine moet tegen het najaar een hervormingsvoorstel voorleggen aan de sociale partners. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content