Peking geeft recordboete aan luchtvervuiler

© reuters

Het Milieubeschermingsagentschap van de Chinese hoofdstad heeft een boete van 300.000 yuan (35.000 euro) opgelegd aan een bedrijf wegens luchtvervuiling. Het is de hoogste boete sinds de nieuwe regels in voege traden op 1 maart van dit jaar.

Het bedrijf, Babcock & Wilcox Beijing Company, kreeg de boete omdat het herhaaldelijk verfspuiten gebruikte in open lucht, zonder maatregelen tegen vervuiling. Op een open terrein in het district Shijingshan wordt zo jaarlijks 100 ton anti-roestverf in open lucht aangebracht op boilers, met aanzienlijke luchtvervuiling tot gevolg, meldt de krant China Daily.

In 2012 en 2013 kreeg het bedrijf daarvoor al tweemaal een boete van 40.000 yuan (4.665 euro) en een waarschuwing, maar die boetes bleken duidelijk te laag om het bedrijf op andere gedachten te brengen.

Record

De boete van 300.000 yuan is een recordboete, maar kan in de toekomst nog overtroffen worden. Nieuwe regels tegen luchtvervuiling, die op 1 maart van kracht werden, leggen immers geen maximale straf op en maken zelfs criminele vervolging mogelijk.

Volgens woordvoerder Fang Li geven de nieuwe regels het agentschap veel meer armslag in de strijd tegen de luchtvervuiling. Het agentschap wil de controles in mei aanscherpen en viseert daarbij vooral de uitstoot van volatiele organische componenten (voc’s) en barbecues in open lucht.

In april heeft het agentschap al meer dan 650 illegale activiteiten beboet voor in totaal meer dan 14,5 miljoen yuan (1,69 miljoen euro).

Chronische vervuiling

Peking kampt al jaren met een enorme luchtvervuiling die de volksgezondheid in gevaar brengt.

Uit metingen van de Chinese overheid begin dit jaar blijkt dat de concentratie fijn stof nog altijd rond de 89,5 microgram per kubieke meter schommelt. Dat is ver boven de nationale norm van 35 microgram per kubieke meter.

Peking heeft zich voorgenomen om de vervuiling tegen 2017 te laten dalen met een kwart tegenover 2012. Maar die doelstelling wordt moeilijk. Er zijn steeds meer personenwagens en de energieconsumptie stijgt in alle onderdelen van de maatschappij.

Dat maakt het moeilijk om de concentratie van fijn stof te laten dalen tot 60 microgram tegen 2017. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content