Paul De Grauwe: ‘ECB kan leningen aan kmo’s best verpakken in cdo’s’

© belga
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Aanleiding voor die stelling is de toenemende vrees voor deflatie in Europa en de mogelijkheden van de Europese Centrale Bank om daar iets aan te doen. Economen Paul De Grauwe en Gert Peersman houden het beleid van de ECB tegen het licht in Z-talk Goossens.

Economen Paul De Grauwe en Gert Peersman zijn het er beiden over eens dat deflatie een reëel gevaar vormt in Europa, omdat dan de economische groei wel eens helemaal zou kunnen stilvallen. Daarnaast zullen landen met een hoge schuld het nog moeilijker hebben om hun schulden terug te betalen.

Beide economen verwachten dan ook dat de ECB met een antwoord zal komen, donderdag 5 juni bij haar maandelijkse vergadering.

“Het meest waarschijnlijke is dat de ECB de rentevoet negatief zal maken. Maar krijg je een vlucht naar bankbriefjes, want die zijn dan veel interessanter dan geld op een rekening te laten staan. De rentevoet negatief maken is bovendien beperkt qua impact. Een andere mogelijkheid bestaat erin om terug geld in het systeem te pompen, maar niet via de banken. Het geld moet immers terecht komen bij de bedrijven die graag willen uitbreiden. ECB zou een markt op het getouw kunnen zetten waarbij leningen aan kmo’s worden herverpakt in cdo’s. Ook in de Verenigde Staten gebeurt dat zo.” Maar zo’n markt opzetten is technisch niet eenvoudig.

Bovendien is de kern van het probleem dat de ECB geen consensus vindt over hoe belangrijk deflatie is en hoe ze erop zou moeten reageren, zo vertelt Paul De Grauwe.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content