Parijs en Berlijn gaan campagne tegen speculanten opvoeren

Duitsland en Frankrijk gaan hun campagne tegen speculanten op de financiële en kredietmarkten opvoeren. Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zullen in een gezamenlijke schrijven EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso oproepen tot snel handelen. Dat bevestigde een regeringswoordvoerder dinsdag in Berlijn.

De verklaring is nog niet voltooid maar wordt ook onderschreven door de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, en de Griekse premier Giorgos Papandreou, aldus de woordvoerder.

Doel is te komen tot een richtlijn die het ongedekte shortselling van aandelen verbiedt en de handel in verzekeringen tegen wanbetalingen, de zogenaamde Credit Default Swaps (CDS), begrenst. Het opzet bevat verder voorstellen tegen speculatie die het bankroet van hele landen kunnen veroorzaken.

Merkel, Sarkozy, Juncker en Papandreou willen desnoods een zuiver Europese aanpak opzetten indien belangrijke G20-partners als de Verenigde Staten of China niet willen meedoen. “We kunnen niet steeds wachten tot de laatste man aan boord is”, zo citeert dinsdag de krant “Süddeutschen Zeitung” Duitse regeringskringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content