Ouderschapsverlof ingeperkt, het telewerkticket en de pelletcheque: dit verandert op 1 februari voor uw portemonnee

NMBS Omdat meer thuiswerk een blijver lijkt, zal het aantal pendelaars verminderen. © BELGA MAG/AFP via Getty Images

Wat verandert er op 1 februari voor uw portemonnee? Vijf maatregelen die u moet weten in een overzicht.

Tijdskrediet wordt ingeperkt

De mogelijkheden en de uitkeringen voor tijdskrediet en thematische verloven, zoals ouderschapsverlof, en loopbaanonderbreking voor ambtenaren worden vanaf 1 februari ingeperkt.

Voltijds tijdskrediet met uitkering nemen kan vanaf 1 februari enkel voor kinderen tot 5 jaar. Halftijds of een vijfde tijdskrediet opnemen voor kinderen tussen 5 en 8 jaar oud kan wel nog altijd. Daarnaast wordt het totale aantal maanden waarin men tijdskrediet kan opnemen teruggeschroefd van 51 tot 48.

Ook de anciënniteitsvoorwaarden voor het tijdskrediet worden aangescherpt. Om tijdskrediet met het motief “zorg voor een kind” op te nemen, moesten werknemers tot nog toe minstens 24 maanden hebben gewerkt voorafgaand aan het tijdskrediet, vanaf 1 februari wordt dat 36 maanden.

Er komt ook een tewerkstellingsvoorwaarde in het bedrijf van 12 maanden voor voltijds tijdskrediet. Wie deeltijds werkt, krijgt toegang na 24 maanden tewerkstelling.

De verhoging van de uitkering voor het tijdskrediet met motief ‘zorg voor een kind’ voor wie 5 jaar anciënniteit heeft of meer, wordt afgeschaft. Voortaan geldt de basisuitkering.

Aan de voorwaarden voor het opnemen van ouderschapsverlof – maximum vier maanden per kind – verandert er niets, maar anciënniteitstoeslagen en supplementen verdwijnen voor werknemers van ouder dan 50 jaar. Dat geldt ook voor de loopbaanonderbreking.

NMBS trekt tarieven op

Spoorwegmaatschappij NMBS trekt vanaf februari de tarieven op. Gemiddeld gaat het om een stijging van zo’n 9 procent. De verhoging is nodig om de gestegen werkingskosten, zoals energieprijzen en inflatie, deels te drukken.

School- en woon-werkabonnementen zullen 9,73 procent duurder worden. De prijs van andere producten gaat met 8,73 procent omhoog. Zo kost een ‘Senior Ticket’ voor 65-plussers vanaf 1 februari 7,80 euro (+0,60 euro) en een ‘Youth Ticket’ tot 26 jaar 7,10 euro (+0,50 euro). Een gewone tienrittenkaart (‘Standard Multi’) wordt 9 euro duurder tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. Ook het boordtarief, de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt van 7 euro naar 9 euro.

Ook de Diabolo-toeslag, voor ritten van en naar Brussels Airport, gaat op 1 februari omhoog van 6,20 naar 6,40 euro.

Toch hoopt de NMBS treinreizen nog aantrekkelijk te houden dankzij enkele “interessante initiatieven”. Zo belooft de spoorwegmaatschappij regelmatige promoacties, zoals het Duo Ticket van afgelopen zomer en de winteractie bij het eindejaar.

MIVB introduceert nieuw telewerkticket

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB lanceert op 1 februari een nieuw ticket voor telewerkers. Sinds de coronapandemie thuiswerk veel gangbaarder heeft gemaakt, is een traditioneel abonnement niet meer voordelig voor werknemers die slechts twee tot drie dagen per week naar kantoor moeten. Zij kunnen vanaf 1 februari gebruikmaken van een nieuw flexibel ticket van 75 ritten dat gedurende 90 dagen geldig is.

Vanaf 1 juli zal het jaarabonnement voor Brusselse 65-plussers sterk in prijs dalen. Wie ouder is dan 65 en in Brussel woont, kan vanaf 1 juli voor 12 euro een jaar lang alle trams en bussen van de MIVB nemen. Tot nu toe hing daar een prijskaartje van 60 euro aan vast. Het tarief wordt daarmee gelijkgetrokken met de prijs die een Brusselaar van tussen de 18 en 24 jaar tegenwoordig betaalt.

Pelletcheque kan aangevraagd worden

Wie in aanmerking komt voor de zogenaamde pelletcheque, ter waarde van 250 euro, kan daarvoor vanaf 1 februari een aanvraag indienen bij de FOD Economie.

De cheque is bedoeld voor wie vooral met pellets verwarmt. Wie voldoet aan de voorwaarden, kan vanop de site van de FOD Economie een formulier afdrukken en vervolgens terugsturen. Daarnaast komt er ook een webapplicatie.

“Normaal” gaan die allebei op 1 februari online, aldus de FOD Economie. De overheidsdienst houdt wel nog een slag om de arm. “We doen er alles aan om op tijd klaar te zijn, en zullen alles uitgebreid testen om eventuele computerproblemen te vermijden”, klinkt het.

Wie al gebruik kon maken van de mazoutcheque, de cheque voor propaan in bulk of de federale premie voor het basispakket gas, komt niet in aanmerking. Ook wie al het sociaal tarief geniet voor gas, maakt geen kans.

Een andere voorwaarde is dat de pellets in een tankwagen of op palletten geleverd moeten zijn, in een bestelling van minstens 500 kg en dat tussen 1 juni vorig jaar en 31 maart van dit jaar.

Wie de cheque aanvraagt, zal een kopie van de factuur en een bewijs van betaling moeten voorzien. De aanvragen kunnen gebeuren tot en met 30 april.

Ook voor jonge kinderen wordt mucoviscidosegeneesmiddel nu terugbetaald

Het geneesmiddel Kaftrio, voor de behandeling van mucoviscidose, zal vanaf 1 februari ook voor kinderen van 6 tot 11 jaar volledig terugbetaald worden. Sinds 1 september wordt het dure Kaftrio al terugbetaald voor kinderen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. De terugbetaling is wel afhankelijk van een aantal medische criteria.

Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit.

Er is ook overeengekomen om de monotherapie Kalydeco, voor patiëntjes vanaf 4 maanden, terug te betalen. Dat geneesmiddel herstelt de zout-waterbalans in de luchtwegen, waardoor de slijmen dunner worden en de longen beter worden beschermd. Die therapie wordt nu al terugbetaald vanaf 2 jaar, maar nu zullen dus ook de allerjongste mucopatiëntjes in aanmerking komen.

Partner Content