Alain Mouton
‘Onze regeringen moeten wel met zak snoepjes zwaaien om buitenlandse investeerders te houden’
Volgens Trends-redacteur Alain Mouton werken enkel snoepjes nog om buitenlandse investeerders te houden of aan te trekken.
Als Audi Brussel de productielijn krijgt voor een nieuwe wagen van het Duitse premiummerk, dan kan de vestiging rekenen op steunmaatregelen. In totaal gaat het om 100 miljoen euro, liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Dat geeft de indruk dat Audi 100 miljoen euro directe staatssteun krijgt. Dat is niet zo en zou ook in strijd zijn met de Europese regelgeving. De steunmaatregelen zijn een mix van instrumenten die de regering aan alle bedrijven of toch zeker aan een aantal sectoren aanbiedt: lagere werkgeversbijdragen, indexsprong, fiscale gunstregimes voor ploegenarbeid en belastingvoordelen voor onderzoekers en octrooien. Plus opleidingssteun van de deelstaten.
‘Onze regeringen moeten met zak snoepjes zwaaien om buitenlandse investeerders te houden’
Onze regeringen moeten wel met zo’n zak snoepjes zwaaien willen ze buitenlandse investeerders hier houden of aantrekken. Want ondanks de indexsprong en de recente verlagingen zijn de loonkosten hier nog altijd gemiddeld 10 procent hoger dan in de buurlanden. Ook de automatische loonindexering en het gebrek aan een flexibele arbeidsmarkt schrikken multinationals af. Ofwel pakt de regering die heilige huisjes aan om investeerders te lokken, ofwel kiest ze voor maatregelen ad hoc.
De multinationals weten dat zeer goed en proberen de verschillende nationale regeringen tegen elkaar uit te spelen. Dat is ook wat Tesla-baas Elon Musk zal doen nu hij een nieuwe vestiging in Europa plant. AB InBev gaat nog een stap verder en wijst er af en toe fijntjes op dat het de Belgische hoofdzetel gemakkelijk kan verplaatsen als het niet de nodige voordelen krijgt. Gevolg: de Belgische regering verlaagt versneld de roerende voorheffing die de buitenlandse aandeelhouders van AB InBev moeten betalen. Men kan dat jammer vinden – fiscaal expert Michel Maus heeft het zelfs over lobbychantage – maar dat zijn nu eenmaal de spelregels in een geglobaliseerde economie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier