Onlinebroker DeGiro, een nieuwe prijsbreker in België

© Thinkstock

De Belgische markt voor beurstransacties is al enkele jaren ingeslapen. DeGiro, een nieuwe goedkope onlinebroker uit Nederland, is van plan de Belgische belegger wakker te schudden.

Er is de voorbije jaren maar weinig beweging geweest in de Belgische markt voor beurstransacties. Kort lopende promotieacties niet te na gesproken, is het tarief voor kleine beursorders op Euronext Brussel (2.500 euro en minder) bijvoorbeeld gestabiliseerd rond 6 euro (exclusief beurstaks).

De voorbije zes maanden heeft een nieuwe prijsbreker de Nederlandse markt volledig op zijn kop gezet. Die nieuwe speler, DeGiro, is vanaf vandaag ook actief in België. DeGiro is naar eigen zeggen in zes maanden de op één na grootste onlinebroker van Nederland geworden, na BinckBank. De groep wil hetzelfde realiseren in België en elders in Europa.

De hamer waarmee DeGiro de deur inbeukt, zijn goedkope tarieven. Stel, een belegger heeft een aandelenportefeuille van 50.000 euro, verdeeld over 20 posities van elk 2.500 euro. Hij voert maandelijks 10 transacties uit ter waarde van 2.500 euro, waarvan 7 op Euronext Brussel en 3 op de beurs van New York. De totale jaarlijkse transactie- en bewaarkosten zouden voor deze belegger bij DeGiro uitkomen op 238,43 euro. Dat is 62 procent goedkoper dan de goedkoopste spelers op de Belgische markt. Net zoals enkele andere Nederlandse onlinebrokers houdt DeGiro geen Belgische beurstaks in.

DeGiro is geen bank, maar een stichting. U kunt er geen bank- of spaarrekening, maar enkel een beleggersrekening openen. Uw tegoeden vallen niet onder het depositogarantiestelsel. Wel worden de activa van klanten gescheiden gehouden van de balans van de stichting. Omzet- of winstcijfers wil de groep om concurrentiële redenen pas in september bekendmaken.

In Nederland hebben de andere spelers nog niet gereageerd met tariefverlagingen. Waarschijnlijk zal in België hetzelfde gebeuren. Zo liet de topman van BinckBank in een reactie aan de Nederlandse krant De Telegraaf weten dat hij niet onmiddellijk zal reageren op de komst van DeGiro naar ons land. Mogelijk zullen de gevestigde spelers meer focussen op hun diensten, of reageren met gerichte prijsverlagingen, bijvoorbeeld voor beleggingsfondsen of kleine beursorders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content