Online geschenken kopen: zo loopt u geen enkel pakje mis
Wanneer u uw eindejaarsgeschenken online koopt, hoopt u dat die tijdig worden bezorgd. Maar bestellingen worden vaak geleverd op een moment waarop u niet thuis bent. Bpost en de koerierdiensten bieden daar oplossingen voor.
In 2017 verwerkte bpost 190.000 pakjes per dag. De eindejaarsfeesten stuwden de volumes zelfs naar dagelijkse pieken van 350.000 stuks. Ook voor dit jaar worden opnieuw hallucinante cijfers verwacht. Eén op de zeven bestellingen kan echter niet meteen worden afgeleverd, omdat er niemand thuis is op dat tijdstip. In dat geval kunt u het pakketje de dag nadien in een aangegeven postkantoor in de buurt afhalen, of vragen dat de postbode zich nog een tweede keer aanmeldt aan uw voordeur.
Toch waren zowel klanten als onlineverkopers al langer vragende partij voor wat meer flexibiliteit. Daarom laat bpost u sinds eind vorig jaar uw leveringsvoorkeuren instellen voor de momenten waarop u niet thuis bent. Via de website kunt u aangeven dat uw pakjes op een ‘veilige plaats’ moeten worden afgezet. Dat kan bijvoorbeeld onder een carport of een afdak zijn, in uw tuinhuis of garage, … Extra handig is dat u foto’s kunt uploaden om de postbode te begeleiden naar de juiste plek.
Levering in de buurt
U kunt er ook voor kiezen uw bestellingen te laten leveren bij de buren, of in een afhaalpunt op minder dan 5 kilometer van uw adres. Ze blijven daar veertien dagen beschikbaar. Een afhaalpunt kan ofwel een postkantoor zijn, ofwel een postpunt: een supermarkt, een krantenwinkel, een tankstation, … met flexibele openingsuren. Bpost telt al 2300 afhaalpunten in ons land. Die bevatten sinds eerder dit jaar ook de duizend winkelpunten van de Belgische pakjesverdeler Kariboo.
Het is ook mogelijk uw pakjes via bpost te laten leveren in een van zijn bijna 250 permanent toegankelijke pakjesautomaten. Dat zijn lockers op drukbezochte plaatsen zoals stations, luchthavens, aan de buitenkant van grote warenhuizen, … Vorig jaar werden die, vanwege een nieuwe samenwerking met de Nederlandse logistieke speler de Buren, omgedoopt tot Cubee. Houd er wel rekening mee dat uw bestellingen in zo’n automaat slechts vijf dagen beschikbaar blijven.
U kunt de aangegeven leveringsvoorkeuren op elk moment nog aanpassen via de website van bpost. Wanneer u zich daar de eerste keer registreert, moet u uw instellingen weliswaar valideren met een persoonlijk code die u per brief wordt overgemaakt. Bpost heeft dat extra controlemechanisme ingevoerd na enkele gevallen van misbruik. Calculeer dus in dat het minstens één werkdag duurt vooraleer uw initiële leveringsvoorkeuren worden aanvaard.
Andere koerierdiensten
Een handvol webwinkels laat u kiezen via welke distributeur uw bestellingen moeten worden geleverd, maar meestal bepaalt de verkoper zelf wie de pakjes aan uw deur bezorgt. Is dat bijvoorbeeld DHL? Weet dan dat die koerierdienst ook kan bezorgen in een van de 1250 bpost-afhaalpunten (uitgezonderd die van Kariboo) of 250 Cubee-pakjesautomaten in uw buurt. DPD en GLS werken eveneens samen met Cubee. Gebeurt de levering via PostNL, dan kan die in een van de duizend Kariboo-punten.
En wellicht herinnert u zich de Kiala-afhaalpunten nog. Kiala was een Belgisch initiatief dat in 2001 werd gelanceerd als een uitgebreid netwerk van alternatieve afhaalpunten, vergelijkbaar met die van bpost en Kariboo. Zes jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door UPS. Wordt uw pakje met die Amerikaanse koerierdienst verstuurd, dan kunt u bij afwezigheid kiezen uit een van de 900 vroegere Kiala-afhaalpunten in ons land.
Is er een automaat van de Leuvense start-up Bringme in uw buurt, dan kunt u ook daarin bestellingen laten leveren. Dat kan voor eender welke webshop of koerierdienst, door simpelweg ‘Bringme’ voor uw naam te vermelden. Al meer dan 750 bedrijven, organisaties, residenties en scholen beschikken over zo’n Bringme-box. Bij ParcelHome kunt u een privépakjesbrievenbus bestellen vanaf 12,99 euro per maand. Daarin droppen bpost, PostNL, DPD, DHL, UPS, GLS, FedEx en Bubble Post al uw bestellingen wanneer u er niet bent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier