Onbezorgd met pensioen? Dan moet u het zelf doen

Enkel rekenen op uw wettelijk pensioen is geen goed idee als u uw levensstandaard na uw pensionering op peil wilt houden. Het is vooral verstandig gebruik te maken van de vierde pensioenpijler.

Het wettelijk pensioen dreigt onbetaalbaar te worden. U moet dus zelf de handen uit de mouwen steken als u een financieel zorgeloze oude dag wilt hebben. De tweede en de derde pensioenpijler vormen een interessante aanvulling op uw wettelijk pensioen, maar zelfs die volstaan doorgaans niet om uw levensstandaard op peil te houden.

Uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat het gemiddelde bruto wettelijk pensioen van zelfstandigen vorig jaar 787 euro bedroeg. Voor werknemers was dat 1076 euro en voor ambtenaren 2370 euro.

Enkel rekenen op uw wettelijk pensioen is dus geen goed idee als u uw levensstandaard na uw pensionering op peil wilt houden.

U kunt uw wettelijk pensioen aanvullen via de tweede en de derde pensioenpijler. De tweede pensioenpijler omvat de aanvullende collectieve pensioenen. Voor werknemers gaat het vooral om groepsverzekeringen. Zelfstandigen kunnen naast een groepsverzekering ook kiezen voor het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ).

Tot de derde pensioenpijler behoren de aanvullende pensioenvormen die u individueel kunt afsluiten en die een fiscaal voordeel opleveren, zoals individuele levensverzekeringen en het fiscale pensioensparen.

De vierde pijler Maar verwacht geen wonderen van deze twee oplossingen, zeker niet als u werknemer bent. Het is dus verstandig gebruik te maken van de vierde pensioenpijler. Daaronder worden de individuele spaarinspanningen verstaan waar geen fiscale voordelen aan verbonden zijn.

Als u eigenaar van een eigen woning bent wanneer u met pensioen gaat, scheelt dat een flinke slok op de borrel, want u hoeft dan geen huur te betalen. Hebt u nog een of meer andere onroerende goederen en verhuurt u die, dan vormen die huurinkomsten een belangrijke aanvulling op uw pensioen, vooral als u voor die onroerende goederen geen leningen meer hebt lopen.

Naast vastgoed bestaan er verscheidene spaarformules op lange termijn. De juiste keuze hangt af van factoren zoals uw leeftijd, de levensstandaard die u wilt aanhouden en uw risicoprofiel.

Sommige banken en verzekeraars hebben een speciaal spaarconcept uitgedacht voor de vierde pensioenpijler. Meestal gaat het om pensioenspaarplannen die bestaan uit twee levensverzekeringen die elkaar aanvullen.

In Trends van deze week leggen we in detail uit wat u kunt doen om onbezorgd met pensioen te gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content