Olli Rehn bezorgd over zwakke euro

© Olli Rehn (foto belga)

Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn is “bezorgd” over de snelheid waarmee de euro in waarde daalt. Dat heeft Rehn maandag verklaard in het kader van een bijeenkomst met de ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg.

De Europese eenheidsmunt is maandag nog ongeveer 1,19 dollar waard, het laagste niveau in vier jaar. “Ik ben het eens met Jean-Claude Juncker (voorzitter van de eurogroep) dat niet zozeer het niveau van de euro als dusdanig zorgen baart, maar wel de snelheid waarmee de zaken evolueren”, zei Rehn.

Volgens Rehn onderstrepen de wisselkoersen nogmaals het belang van de maatregelen die de beleidsmakers moeten nemen om de budgettaire discipline in de eurozone te versterken. De ministers buigen zich maandagavond opnieuw over voorstellen in een werkgroep onder leiding van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad.

De nood aan meer toezicht is een gevolg van de begrotingscrisis in Griekenland. Ook andere Europese landen zijn intussen in de problemen geraakt. Om noodlijdende eurolanden te helpen beslisten de ministers van Financiën in mei om een stabiliseringsmechanisme van 440 miljard euro in het leven te roepen. Maandagavond worden door de onderlinge ministers de technische details van dat mechanisme besproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content