Nu is uw geld echt niks meer waard: half procent rente op spaarrekening

© reuters
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen de rente op een spaarrekening tot respectievelijk 0,55 en 0,50 procent. De rente op een spaarboekje stond nog nooit zo laag. En daarmee is uw geld officieel echt niks meer waard. De verlaging van de belangrijkte rentevoet van de Europese Centrale Bank is volgens Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt een maatregel waar enkel de banken van zullen profiteren.

BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen vanaf 15 mei de rente op de spaarrekeningen. De banken verwijzen naar de aanhoudende moeilijke economische omstandigheden in de eurozone en de lage rentestand van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve in de Verenigde Staten.

BNP Paribas Fortis

De rentes op een klassieke spaarrekening en een gewone internetspaarrekening bij BNP Paribas Fortis dalen met vijf basispunten naar 0,55 procent. De getrouwheidspremies worden gehalveerd naar 0,15 procent. Bij een premium internetspaarrekening (minimum 12.500 euro) daalt de basisrente vanaf 15 mei naar 0,50 pct (van 0,75 pct). De getrouwheidspremie stijgt wel van 1,00 pct naar 1,10 pct.

Fintro

Bij Fintro daalt de basisrente op een klassieke spaarrekening tien basispunten, naar 0,50 pct. De getrouwheidspremie daalt tien basispunten naar 0,20 pct. Voor een Blue Select Spaarrekening (minimum 12.500 euro) bedraagt de basisrente nog 0,40 pct (ten opzichte van 0,50 pct). De getrouwheidspremie blijft op 1,30 pct gehandhaafd.

De bekendmaking van de verlaging van de rente op spaarboekjes komt enkele uren nadat de Europese Centrale Bank aankondigde dat haar belangrijkste rentevoet van 0,75 verlaagd wordt naar 0,50 procent. Ook dat is de laagste rentevoet ooit.

Goedkope kredieten

De ECB hoopt dat banken de goedkope rente zullen doorrekenen aan hun klanten in de vorm van goedkope kredieten.

In plaats van meteen die goedkope kredieten aan te kondigen, pakken twee van de belangrijkste Belgische banken uit met een nooit geziene keldering van de opbrengsten op hun spaarboekjes. Het ligt binnen de lijn van de verwachtingen dat de andere banken deze politiek zullen volgen.

Gebrek aan vertrouwen

‘De maatregel van de ECB zal alleen de banken zelf ten goede komen,’ zegt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt. ‘Het is een illusie te denken dat ondernemers en gezinnen plots meer gaan investeren omdat de rente, die al historisch laag staat, nog een heel klein beetje verder naar beneden gaat. Het gebrek aan vertrouwen in de economie verdwijnt niet met een kwart procent aftrek van de rentevoet.’

Het is volgens Van Overtveldt overigens nog maar de vraag of de banken de verlaging van de rente zullen doorrekenen aan hun klanten. ‘Wellicht zal er voor nieuwe leningen hier en daar een klein beetje vanaf gaan, maar dat geldt zo goed als zeker niet voor uitstaande leningen.’

De eerste communicatie van deze twee Belgische banken, wijst er alvast niet op dat Belgische ondernemers en verbruikers de grote winnaar worden van de jongste beslissing van de ECB. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content