‘Nog tien jaar flirten met crisis’
Ook volgende week maandag zal de Europese schuldencrisis niet voorbij zijn. Daarvoor zit het rot te diep in het systeem, waarschuwt Jim Reid.
“Gegeven de omvang van de structurele problemen waarin we ons bevinden, zullen we de volgende tien jaar geen definitieve oplossing vinden, en zullen we dus nog een decennium lang flirten met de financiële crisis”, zegt Jim Reid, de gereputeerde strateeg van Deutsche Bank. Hij gaf deze middag voor een beperkt gezelschap in Brussel een presentatie. Jim Reid, die niet bekend staat als grote optimist, sprak in eigen naam en zijn persoonlijke visies stroken daarom niet noodzakelijk met die van Deutsche Bank.
“De kern van het probleem is de overmatige schuldenlast bij de overheden en de financiële instellingen. De omvang van hun gezamenlijke schulden zit op een recordniveau en is niet houdbaar. In de meeste westerse landen bedraagt de gezamenlijke schuldratio 150 tot 200 procent van het bbp, terwijl 100 procent een bovengrens is om van financiële stabiliteit te kunnen spreken”, zegt Jim Reid.
‘Huidige herstel in VS is zwakste ooit’
De strateeg ziet twee structurele oplossingen om deze schuldenberg te lijf te gaan en een nieuwe basis voor duurzame groei te creëren. Een eerste oplossing is dat landen en banken op grote schaal een deel van hun schulden niet terugbetalen. “Een gezonde keuze op lange termijn, maar bijzonder duur op korte termijn, en dus zullen politici er nooit kiezen”, zegt Reid. Een tweede oplossing is dat de schuldenlast wordt afgeroomd door een decennium van stevige economische groei. Jim Reid: “Maar ook dat zie ik niet gebeuren. Ik verwacht de volgende tien jaar slappe groei, gekruid met drie recessies, de eerste volgend jaar al. Sinds 1850 is de gemiddelde duur van een expansieperiode ongeveer dertig maanden. Deze herstelperiode komt in de buurt van dat gemiddelde. De drie herstelperiodes daarvoor behoren weliswaar tot de langste uit de geschiedenis, maar zulke groeiperiodes kunnen we niet meer genereren. We beschikken niet meer over de nodige beleidsflexibiliteit. In de twintig jaar voor de financiële crisis van 2008 konden we elke crisis te lijf gaan met een expansief monetair en fiscaal beleid. Dat lukt nu niet meer. Het huidige herstel in de VS is het zwakste ooit, ondanks alle stimuli. De conjunctuurcyclus zal daarom veel korter en volatieler worden.”
EU-top zal geen oplossing baren
Jim Reid verwacht dus niet dat de cruciale Europese top van 23 oktober een structurele oplossing voor de Europese schuldencrisis zal baren. Hoogstens wordt de boel nog eens voor een paar maanden bij elkaar geplakt, tot een volgend cruciaal overleg opnieuw dat van de laatste kans zal zijn. Wie of wat zal de schuldenberg dan definitief van tafel vegen? “Inflatie, dat wordt de hoofdrolspeler van het eindspel van deze crisis”, zegt Reid. “De globalisering die de inflatie al jaren aan de ketting houdt, loopt op haar laatste benen. En de nakende recessie zal de Europese schuldencrisis opnieuw op scherp stellen. De overheden en centrale banken zullen dan op grote schaal vers geld drukken om het failliet van de overheden te vermijden. Ik verwacht in de tweede helft van dit decennium daarom een vrij hoge inflatie.” (DK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier