Nieuwe staatsbons tegen lagere rente

© belga

De Belgische staat gaat weer staatsbons uitgeven, maar dat gebeurt wel tegen een aanzienlijk lagere rente dan vorige keer het geval was.

Het Agentschap van de Schuld heeft dinsdag de rentes vastgelegd voor de staatsbons die op 4 maart worden uitgegeven. Wie intekent op staatsbons met een looptijd van 5 jaar kan rekenen op een brutorente van 2,35 procent; bij staatsbons op 8 jaar bedraagt de rente bruto 3,10 procent.

Particuliere beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de overheid 21 procent roerende voorheffing afroomt van het rendement van de staatsbons. Voor de staatsbons op 5 jaar stemt het nettorendement daardoor overeen met 1,86 procent.

De rentevoeten liggen aanzienlijk lager dan bij de recorduitgifte van staatsbons eind 2011. Eind vorig jaar werd bijna 5,73 miljard euro opgehaald met staatsbons met een looptijd van 3, 5 en 8 jaar. Op de staatsbons op 5 jaar werd toen een brutorente van 4 procent verrekend, en op de bons op 8 jaar een rente van 4,20 procent. De roerende voorheffing bedroeg toen nog slechts 15 procent.

Inschrijven op de nieuwe staatsbons kan van 23 februari tot en met 2 maart, met betaling op 5 maart. Het minimaal in te leggen bedrag bedraagt 200 euro.

Het Agentschap van de Schuld verwacht – rekening houdend met de lagere rente – minder geld op te halen dan bij de vorige uitgifte. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content