Nieuwe klacht over aandeel Nationale Bank

© Belga

Aandelenspecialist Jaak Van Der Gucht heeft zijn klacht over het aandeel Nationale Bank bij het parket uitgebreid. Hij wil nu ook dat de ‘buitenbeurshandel’ wordt onderzocht, zo schrijft De Standaard dinsdag.

Van Der Gucht, die vertegenwoordigd wordt door advocaat Laurent Arnauts van het kantoor-Modrikamen, wil dat het parket controleert of iemand stiekem een belang in het aandeel Nationale Bank opbouwt, zonder dat te melden. De transparantiewet bepaalt dat telkens iemand de drempel van 5 procent in een aandeel neemt, dat gemeld moet worden.

Meer bepaald vraagt hij een onderzoek naar een transactie van 30.003 stuks in het aandeel Nationale Bank. Die transactie zou buiten beurs hebben plaatsgevonden op 28 maart 2008, drie dagen voor de aandeelhoudersvergadering. Het pakket is goed voor 7,5 procent van de aandelen Nationale Bank. De transactie werd destijds bij Euronext gemeld, maar kon maandag niet teruggevonden worden.

Arnauts meldt in de klacht nog andere opvallende transacties die buiten beurs hebben plaatsgevonden: 10.000 stukken op 24 maart, 9.800 stukken op 25 maart. Opmerkelijk is dat daarvan maandag geen sporen werden teruggevonden, schrijft De Standaard.

Voor sommige minderheidsaandeelhouders moet er zo snel mogelijk klaarheid worden gebracht.

“Als er niets aan de hand is, toon dat dan met bewijzen in de hand”, zei een betrokkene in de krant. Sommigen zijn ook kritisch voor Euronext. “Destijds heeft die niet toegelaten dat het aandeel in de Bel20 kwam. Dat zou de koers hebben omhoog gejaagd en het is zonneklaar dat de Nationale Bank dat niet wil.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content