Nederlandse, Franse en Duitse economie zijn vorig jaar gegroeid
Zowel Nederland, Frankrijk als Duitsland hebben vorig jaar een positieve groei genoteerd. De economie van onze noorderburen is voor het eerst gegroeid sinds 2011.
De Nederlandse economie is vorig jaar voor het eerst sinds 2011 weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.
De economie werd vorig jaar 0,8 procent groter. Na twee achtereenvolgende jaren van krimp voldeed de vooruitgang daarmee aan de verwachtingen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende op een plus van 0,75 procent.
In de laatste maanden van het jaar trok de groei flink aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent.
Eindsprint Duitsland
De Duitse economie is de laatste drie maanden van 2014 duidelijker sneller gegroeid. Het bbp steeg 0,7 pct tegenover het voorgaande kwartaal. Dat is veel forser dan verwacht.
Economen waren uitgegaan van een groei in het laatste kwartaal met 0,3 pct. In het voorgaande kwartaal was er een groei met slechts 0,1 pct. Door de felle eindsprint groeide de Duitse economie in 2014 met 1,6 pct, in plaats van de verwachte 1,5 pct.
De onverwacht sterke groei is vooral op naam te schrijven van de Duitse consument, maar ook de bedrijven investeerden meer.
Ook in 2015 verwacht men een robuuste groei van de economie, gedragen door de kooplust van de consument en de uitvoer. Het Duitse minsterie van Economie trok recent de verwachtingen op van 1,3 naar 1,5 pct groei.
Bescheiden groei Frankrijk
Ook de Franse statistiekbureau heeft vrijdag de laatste kwartaalcijfers van vorig jaar vrijgegeven. In tegenstelling tot Duitsland moest onze zuiderbuur tevreden zijn met een bescheiden groei.
De Franse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.
Daarmee was de groei lager dan in het voorgaande kwartaal, waarin de Franse economie 0,3 procent groter werd. De terugval voldeed aan de verwachting onder economen.
Franse consumenten gaven vorig kwartaal iets meer uit dan in de voorgaande drie maanden. De investeringen van bedrijven namen echter verder af. De meeste groei viel te danken aan de export, die aanmerkelijk sterker groeide dan in het derde kwartaal.
De op een na grootste economie van de eurozone groeide in heel 2014 met 0,4 procent. Daarmee bleef de vooruitgang steken op het niveau van het voorgaande jaar. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier