Nederlandse economie raakt niet op dreef
Het ziet er de komende twee jaar somber uit voor de economie van onze noorderburen. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport.
De oorzaak van de kwakkelende economie ligt volgens de prognoses van DNB bij de consumenten die minder uitgeven omdat ze eenvoudigweg minder verdienen.
De Nederlandse huishoudens zien hun inkomens, gecorrigeerd voor inflatie, volgens DNB tot en met eind 2013 nog eens met 4 procent dalen. Dat betekent dat het inkomen tussen 2000 en 2013 eigenlijk niet is gestegen. “Dat is verbazingwekkend lang”, verklaarde DNB-directeur Job Swank in een toelichting.
Die zwakke inkomensontwikkeling zet samen met de dalende huizenprijzen een zware rem op de economische groei. DNB verwacht dat de huizenprijzen tot in 2014 blijven afnemen. Daardoor leveren de uitgaven van consumenten zowel dit jaar als volgend jaar een negatieve bijdrage aan de groei, voorspelt de Nederlandse centrale bank. Pas in 2014 zou de terugval van de consumptie de bodem hebben bereikt.
DNB verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,6 procent krimpt en in de 2 jaar die volgen met 0,6 en 1,2 procent groeit. De werkloosheidsgraad zou in die periode oplopen tot 6,4 procent van de beroepsbevolking tegenover 4,4 procent in 2011.
DNB wijst naar de Nederlandse overheid om de economie op toerental te brengen. De overheid moet snel duidelijke beslissingen nemen over de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het pensioenstelsel. “Hierdoor kan de economische groei al op korte termijn hoger komen te liggen”, luidt het. (BO/Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier