Nederlandse economie presteert beter dan verwacht

© belga

Met de economie bij onze noorderburen blijkt het dan toch niet zo slecht gesteld als aanvankelijk gevreesd.

Het Nederlandse bbp (bruto binnenlands product) is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gegroeid tegenover het laatste kwartaal 2011. Dat blijkt uit een tweede raming van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een eerste raming hield rekening met een krimp van 0,2 procent.

Ook op jaarbasis brengt Nederland het er beter van af dan bij de eerste raming. Vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2011 is de Nederlandse economie in de eerste drie maanden van het jaar met 0,8 procent afgenomen tegenover 1,1 procent bij de vorige prognose.

Dat de tweede raming verschilt van de eerste raming van mei komt doordat de CBS toen nog niet over alle gegevens beschikte. ‘Aan de bestedingenkant zijn de overheidsuitgaven, met name van het openbaar bestuur, opwaarts bijgesteld als gevolg van het verwerken van broninformatie die bij de eerdere raming nog niet beschikbaar was,’ luidt het.

Ook blijkt de terugval van de gezinsuitgaven beter mee te vallen dan bij de eerste raming. Dat komt onder meer door ‘de inzet van additionele informatie over de omzet van de detailhandel’. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content