Nederlander wil euro niet lossen

© belga

Nederlanders zitten niet te wachten op een nieuwe munt. Ze houden vast aan de Europese eenheidsmunt, blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas.

Meer dan driekwart van de kiezers wil dat Nederland de euro houdt. Het Kieskompas vroeg 117.000 Nederlanders hun mening over de boude stelling: ‘Nederland moet uit de euro’.

Wat blijkt: 30,5 procent is het daar niet mee eens, 45,6 procent is nog stelliger: helemaal niet mee eens. Omgerekend is dus 76 procent tegen een exit, en bijgevolg voor het behoud van de euro. Ongeveer 13 procent, of een op de acht kiezers, wil wel dat Nederland de eurozone verlaat. De overige 10 procent is neutraal.

Politieke verdeeldheid

Maar hoe zit in Nederland met de politieke verdeeldheid over het al dan niet in stand houden van de euro? Bij de PVV, de partij van de omstreden Geert Wilders, zijn de tegenstanders van de euro overduidelijk in de meerderheid. Niet minder dan driekwart van de aanhangers van die partij wil de Europese eenheidsmunt zo snel mogelijk weg. Bij de socialistische SP, eveneens een eurosceptische partij, wil een kwart van de euro af. Bij de aanhangers van GroenLinks, D66 en PvdA houdt bijna iedereen vast aan de euro.

‘Chagrijnig’

Uit onderzoek van bureau Ipsos was eerder al gebleken dat de meeste Nederlanders niet zomaar terug willen naar de vroegere Nederlandse munt: de gulden. “Veel mensen zijn chagrijnig over de euro als symbool van Europese eenwording, maar ze worden nog chagrijniger van risico. Ze zien geen alternatief, ze hebben blijkbaar liever een slechte situatie dan onzekerheid”, aldus André Krouwel van het Kieskompas.

Alternatief?

Zouden de Nederlanders de euro ook steunen als er wel een alternatief is? Krouwel: “Stel dat er een harde munt kan komen met landen als Nederland, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en misschien ook Noorwegen, onze belangrijkste afzetmarkten. Een noordelijke euro of een noordmark, zonder Zuid-Europa. Mogelijk is dat wel een aantrekkelijk alternatief“. (ANP/Elsevier/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content