Nederland krijgt begroting niet onder controle
Zonder extra besparingen krijgt de Nederlandse overheid het begrotingstekort niet onder de Europese norm van 3 procent. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
Zonder extra besparingen krijgt de Nederlandse overheid het begrotingstekort niet onder de Europese norm van 3 procent. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank neemt het begrotingstekort bij onze noorderburen niet af maar toe. Het tekort zou oplopen van 3,5 procent dit jaar tot 3,9 procent in 2014. Ook in 2015 zou het tekort met 3,4 procent ruim boven de EU-norm van 3 procent blijven.
Dat oplopende tekort zou niet enkel te wijten zijn aan de ongunstige economische ontwikkelingen, maar ook aan de overheid die ‘structureel meer uitgeeft dan dat er binnenkomt’. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort ‘buiten beeld’ geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank.
Wil de Nederlandse overheid in 2014 aan de door Europa opgelegde begrotingsnorm van 3 procent voldoen, dan moet de regering-Rutte tussen de 6 en 8 miljard aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen doorvoeren. DNB bevestigt daarmee de Europese Commissie, die Nederland twee weken geleden al ‘adviseerde’ 6 miljard euro te besparen.
“Het mes zal linksom of rechtsom in de overheidsuitgaven moeten worden gezet”, zei Swank, die eraan toevoegde “dat je niet eindeloos kunt eindeloos doorgaan met het verhogen van lasten voor burgers.”
‘De Nederlandse economie zit in zwaar weer’, luidt de conclusie van de Nederlandse centrale bank. En dat blijft nog even duren. In de recente halfjaarlijkse ramingen wordt voor dit jaar een krimp met 0,8 procent verwacht. Bij een ongewijzigd beleid zou de Nederlandse economie volgend jaar kunnen rekenen op een bescheiden groei van 0,5 procent.
Ook wat de werkloosheid betreft, is het ergste nog niet achter de rug. DNB verwacht dat het werkloosheidspercentage pas halfweg 2014 piekt, wanneer 7,2 procent van de actieve beroepsbevolking zonder werk zal zitten. (ANP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier