Nathasja Van Bael (ZNA), de moeilijkste oefening ooit

In minder dan tien jaar tijd is de Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA van een verzameling verlieslatende OCMW-ziekenhuizen omgevormd tot een competitief fusieziekenhuis.

In minder dan tien jaar tijd is de Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA van een verzameling verlieslatende OCMW-ziekenhuizen omgevormd tot een competitief fusieziekenhuis.

De nieuwe organisatie is met 2500 bedden en 7000 werknemers de grootste ziekenhuisgroep van Vlaanderen. Maakte ze bij de start nog een verlies van 50 miljoen euro, dan zit ZNA nu financieel op schema: in 2011 bedroeg de bedrijfskasstroom ruim 45 miljoen euro. Dat is voor een flink stuk de verdienste van algemeen financieel directeur Nathasja Van Bael, die al enkele jaren als de rechterhand van CEO Bruno Holthof fungeert.

De 40-jarige Van Bael is opgeleid als handelsingenieur aan de KU Leuven en deed ervaring op als bedrijfsrevisor bij Arthur Andersen en Deloitte. In 2005 stapte ze over naar ZNA, eerst als financieel directeur van het Stuivenbergziekenhuis. Sinds 2008 probeert ze als algemeen financieel directeur de ziekenhuisgroep op koers te houden.

Dat doet ze blijkbaar goed. Eerder dit jaar werd Van Bael met haar team door Jobat al uitgeroepen tot CFO-Team van het Jaar. De verdienste om de afgelopen jaren bij ZNA de financiële rapportering te professionaliseren en te laten doorsijpelen tot op het niveau van de 300 afdelingen van het fusieziekenhuis, verdient dan ook erkenning. Of zoals de directeur van een concurrerend ziekenhuis onlangs off the record zei: “De saneringsoperatie bij ZNA was zonder twijfel de moeilijkste oefening die in de Vlaamse ziekenhuiswereld ooit is uitgevoerd”.

Ook de komende jaren staat ZNA voor een belangrijke opdracht. Er wordt fors geïnvesteerd in een nieuw ziekenhuis dat de verouderde infrastructuur van het Stuivenbergziekenhuis moet vervangen. Om dat te financieren streeft Van Bael naar een bedrijfskasstroom van 60 miljoen euro of 10 procent van de omzet. Tegen 2020 wil ZNA 600 miljoen euro investeren. Ruim een kwart daarvan gaat naar het nieuw te bouwen ziekenhuis vlak bij Park Spoor-Noord. Dat moet in 2018 klaar zijn. (R.B.)

Partner Content