Monsanto: fraaie groeicijfers, maar te duur aandeel

© reuters

De voorbije acht kwartalen heeft Monsanto zeven keer de analistenverwachtingen weten te kloppen. Vraag is alleen of die betere verwachtingen al niet in de huidige koers zijn verrekend.

De gevierde landbouwreus heeft moeilijke jaren gekend, maar is de weg naar groei al enige tijd weer ingeslagen. De cijfers die werden gepresenteerd voor het derde kwartaal van het boekjaar 2011-’12 waren immers (andermaal) beter dan verwacht. De resultaten werden in elk geval enthousiast onthaald. De problemen met de familie onkruidverdelgers rond RoundUp zijn duidelijk meer onder controle dan voorheen. Het goede nieuws is in elk geval dat de val werd gestopt. In de periode maart-mei steeg in de afdeling ‘onkruidverdelgers en gewasbeschermingsmiddelen’ de omzet met 13,5% tot 1,09 miljard USD. Hierdoor herstelde de bedrijfswinst (ebit) verder van 95 naar 190 miljoen USD.

Maar daarvoor kopen investeerders het aandeel uiteraard niet. Ze doen dat haast uitsluitend om de zaden- en traits divisie (traits zijn de ‘genen’ van organismen). De omzet in deze afdeling klom van 2,64 naar 3,13 miljard USD of een toename met 18% in het derde kwartaal van het lopende boekjaar. Dat levert op groepsniveau een omzet van 4,22 miljard USD op (+17%), goed voor een recurrente nettowinst van 878 miljoen USD of 1,63 dollar per aandeel. Beter dan de gemiddelde analistenschatting van een winst van 1,60 USD per aandeel. De maïszaden en -traits waren de absolute uitblinker, met een omzetgroei van bijna 35%, tot 1,5 miljard USD, wat anderhalve keer de totale omzet van de divisie ‘onkruidverdelgers en gewasbeschermingsmiddelen’ is en het afgelopen trimester goed was voor 48% van de totale omzet voor de afdeling zaden en traits.

Monsanto-topman Hugh Grant blijft ambitieus in zijn vooruitzichten voor het lopende boekjaar 2011-’12. Hij bevestigde de winstvork van 3,65 tot 3,70 USD per aandeel. Na negen maanden staat de groep op een omzetcijfer van 11,4 miljard USD (+19% tegenover dezelfde periode in het vorige boekjaar) en een recurrente winst per aandeel van 4,14 USD (+31%). Maar traditioneel is het laatste kwartaal van het boekjaar verlieslatend. Het bedrijf rekent dus op een nettoverlies van 44 tot 49 dollarcent per aandeel. Op het noordelijk halfrond wordt in de periode mei-augustus immers hoofdzakelijk geoogst en niet of nauwelijks gezaaid.

CEO Grant had al enige tijd aangekondigd dat de groep opnieuw zou aanknopen met een periode van dubbelcijferige omzet- en winstgroei. Meer specifiek zelfs ‘mid teens’-groei of, met andere woorden, groei in de buurt van 15%. De CEO van de landbouwreus mikt daarbij vooral op een sterke groei in Latijns-Amerika, Brazilië op kop, om die groei te realiseren.

De ‘gevallen ster’ Monsanto van enkele jaren geleden is er duidelijk in geslaagd om weer in de beleggersgunst te komen. Maar de koersstijging van meer dan 60% sinds de bodem in 2010 lijkt ons toch een beetje van het goede te veel. Vooral de snelle klim van 60 naar 80 USD het afgelopen halfjaar, in een moeilijke beursomgeving, lijkt ons overtrokken. Vandaag betalen we ruim 22 keer de verwachte winst voor het lopende boekjaar en nog 20 keer voor het volgende boekjaar voor de landbouwreus. Verder drie keer de omzet, drie keer de boekwaarde,…Duur, met andere woorden, voor kwaliteit. We handhaven het advies dan ook verder op ‘verkopen’.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content