Middenklasse krimpt in sommige rijke landen

© OESO

In rijke landen als de VS, Frankrijk, Canada en Oostenrijk heeft de toegenomen ongelijkheid de laatste dertig jaar een erosie teweeggebracht van de middenklasse. Dat blijkt uit een rapport van de OESO.

Het OESO-rapport stelt dat de baten van de economische groei sinds begin de jaren 1980 disproportioneel naar de rijksten in de samenleving zijn gevloeid. Het gemiddelde inkomen van de rijkste 10 procent van de bevolking in de OESO-landen lag in 2010 9,5 keer hoger dan dat van de armste 10 procent. Vijfentwintig jaar eerder was dat 7 keer.

In de Verenigde Staten ging 47 procent van de totale inkomensgroei tussen 1976 en 2007 naar de rijkste 1 procent. In Canada was dat 37 procent en in Australië en Groot-Brittannië 20 procent.

Voor België geeft de studie geen cijfer. De kloof tussen rijk en arm is sinds de financiële crisis nog sneller groter aan het worden, stelt de OESO vast.

In sommige OESO-landen is de middenklasse als gevolg van die toegenomen ongelijkheid gekrompen. Dat is niet enkel in de Verenigde Staten het geval, maar ook op sommige plaatsen in Europa. Het gaat onder meer om Oostenrijk, Denemarken en Frankrijk. In België stelt de OESO het fenomeen niet vast. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content