Merkel voor internationale aanpak bij belasting op banken

© belga

Bondskanselier Angela Merkel heeft de industrielanden (G20) opgeroepen aan hetzelfde zeel te trekken bij de belasting op de banken. Ze wil dat staten als Canada hun verzet opgeven. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, eist een omvangrijke hervorming van de financiële markten in de wereld.

Bij de hervorming van de financiële markten gaat het ook om regels voor de handelwijze van financiële actoren en om een kritische herziening van financiële instrumenten, zei Schäuble donderdag in Berlijn op een conferentie over de regulering van de financiële markten.

De druk om te hervormen wordt zwakker naarmate het herstel van de wereldeconomie vordert, waarschuwde Schäuble. We mogen de gelegenheid niet laten voorbijgaan, zei hij. De crisis in Griekenland en de eurozone heeft duidelijk gemaakt dat bij men de zaken niet op hun beloop mag laten. “De internationale gemeenschap moet bij de inspanningen om te hervormen, weer op snelheid komen.”

Angela Merkel zei op de conferentie in Berlijn dat het “uiterst frustrerend” zou zijn als enkele landen, waar de banken minder getroffen zijn door de crisis, niet zouden meestappen in de belasting op banken. “Laat ons een gezamenlijk signaal geven”, aldus de Duitse bondskanselier.

Ze sprak zich opnieuw voor een verscherping van het Europese stabiliteits- en groeipact uit. “We hebben strengere regels nodig.” De problemen moeten aan de wortel aangepakt worden, zei Merkel, doelend op de hoge staatstekorten.

Merkel riep de belangrijkste industrielanden op om op gecoördineerde wijze uit de massale staatssteunprogramma’s tegen de crisis te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content