‘Meeste bedienden verdienen 0,03 procent meer vanaf januari 2015’
De bedienden van het grootste paritair comité, ANPCB of PC218, zullen op 1 januari 2015 hun loon met 0,03 procent zien stijgen. Dat is het gevolg van de jaarlijkse loonindexering, bevestigtDe loo HR-dienstverlener SD Worx dinsdag.
De omstreden indexsprong die de regering wil invoeren, komt er nog niet op 1 januari 2015, waardoor de lonen in heel wat bedrijven dus nog steeds aangepast worden aan de levensduurte.
Het betreffende paritair comité 218 telt ongeveer 400.000 bedienden uit een dertigtal verschillende sectoren.
De loonindexering van 0,03 procent circuleerde al enkele weken, maar is nu definitief door de publicatie van het inflatiecijfer voor de maand december.
Het gaat wel om een minimale indexering – slechts 0,9 euro per maand op een gemiddeld brutoloon van 3.000 euro – door de extreem lage inflatie van de jongste maanden. Die inflatie was in december zelfs opnieuw negatief.
Ter vergelijking: op 1 januari 2014 bedroeg de indexering 1,02 procent, in 2013 2,35 procent. Er zijn trouwens nog meer sectoren die een automatische loonindexering doorvoeren op 1 januari.
In één enkele sector draait dat negatief uit: de schoonmaak. Daar zullen de lonen, als gevolg van de negatieve inflatie de jongste maanden, met 0,3 procent naar beneden gaan, berekende SD Worx. “Maar deze mensen kregen in juli nog 0,33 procent meer, het effect is dus vergelijkbaar met het pc218”, aldus Els Dermout.
Ook de notarisbedienden (pc216 dat de lonen meerdere keren per jaar automatisch indexeert), verdienen vanaf 1 januari 0,2 procent minder.
Andere sectoren zoals de banksector, chemie, petroleum of energie, die de lonen maandelijks of tweemaandelijks automatisch indexeren en de voorbije maanden de lonen naar beneden bijstelden, komen vanaf 1 januari weer in positieve cijfers.
“Het gaat om de eerste stijging sinds de zomer”, verduidelijkt Dermout. Maar ze nuanceert ook: “De aanpassingen zijn zo klein, dat het qua loonsverhoging bijna niets voorstelt”. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier