Meer dan 2.000 milieuovertreders bestuurlijk beboet in 2015

© BELGA

In 2015 hebben meer dan 2.000 milieuovertreders een bestuurlijke geldboete gekregen van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE). De boetes zijn samen goed voor een bedrag van 2,9 miljoen euro.

Sinds 2009 ontving de afdeling Milieuhandhaving van het departement al meer dan 10.000 milieudossiers met het oog op het opleggen van een bestuurlijke geldboete. Dat meldt het Departement LNE.

In 2015 werden in Vlaanderen 2.022 bestuurlijke boetes opgelegd als sanctie voor inbreuken op de milieuregels. In de meeste gevallen gaat het om afvaldelicten (36%), maar ook het schenden van bos-, natuur-, jacht- en visserijregelgeving (20%) werd beboet.

Merendeel boetes tijdig betaald

Sinds 2009 ontving de afdeling Milieuhandhaving van het Departement LNE al meer dan 10.000 milieudossiers. In ruim acht op de tien gevallen resulteerde het dossier ook in een effectieve boete. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer de feiten niet bewezen zijn, kan beslist worden om geen bestuurlijke geldboete op te leggen. In 2015 gebeurde dit voor 366 dossiers.

Meer dan 70 procent van de opgelegde boetes wordt tijdig betaald. De geldboetes worden door het departement Leefmilieu geïnd ten voordele van het Minafonds. De ontvangsten van dit fonds worden vanuit het principe ‘de vervuiler betaalt’ ingezet voor een grote waaier aan milieu-investeringen en milieubeheeruitgaven. (BelgaNS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content