Meer dan 1 op de 4 financiële professionals pleit voor tax shift van arbeid naar milieuvervuiling

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het merendeel van de financiële en fiscale experts zijn een voorstander van een verschuiving van de lasten op arbeid naar consumptie en milieu. 27 procent wil een verhoging van de milieubelastingen.

Volgens een studie van de Nederlandse memberfirm Deloitte wilt meer dan één van de vier tax & legal professionals (27 procent) een verhoging van de milieubelastingen in ruil voor een lastenverlaging op arbeid. Daaropvolgend pleit 23 procent van de experten voor een verhoging van het btw-tarief of een verbreding van de btw-belastbare basis.

Slechts 4 procent van de ondervraagden is een voorstander van een verhoging van de roerende voorheffing. Ook andere alternatieven zoals een verhoging van de belasting op onroerend goed , een effectieve meerwaardebelasting op aandelen en een vermogensbelasting vallen niet zozeer in de smaak van de fiscale en financiële professionals.

Verlagen salariskost prioriteit

Ondanks de verschillende opinies over de lastenverschuiving trekken de professionals weliswaar aan hetzelfde zeel wat de verlaging van de salariskost betreft. Een verlaging is volgens hen cruciaal om België aantrekkelijk te houden voor buitenlandse investeerders.

Zo vindt 34% een verlaging van het nominaal tarief in de vennootschapsbelasting het belangrijkst. In tweede instantie verkiest een derde van de respondenten fiscale stabiliteit om de concurrentiepositie van België te verstevigen.

Verhoogde belastingcontrole

De bedrijven voelen daarenboven steeds meer de hete adem van de fiscus in hun nek. Vier van de vijf geeft aan dat zij tijdens de afgelopen twee jaar een fiscale controle hebben gehad of een vraag om inlichtingen hebben ontvangen.

Deloitte ging ten rade bij 150 tax & legal professionals op hun jaarlijkse Tax & Legal Forum in Brussel. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content