Meer bankautomaten, minder bemande kantoren

Het banklandschap in België evolueert al jarenlang. Er zijn almaar minder bemande kantoren, maar er komen steeds meer bankautomaten bij. Die evolutie wordt bevestigd door een recente enquête van de Belgische Federatie van het Financiewezen (Febelfin) bij haar leden.

Tot de bankautomaten rekent Febelfin zowel de geldautomaten – de toestellen waarvan men geld kan afhalen – als de automaten waarop andere verrichtingen kunnen worden gedaan zoals overschrijvingen, geldstortingen en het afdrukken van rekeninguittreksels. Bankautomaten zijn te vinden in de selfbankingeenheden, in de gevel van bankkantoren of op locaties die worden uitgebaat door winkelcentra, stations en ziekenhuizen.

Eind 2011 beheerden de banken in België 15.767 bankautomaten – een stijging met 2,5% tegenover eind 2010. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal automaten gestegen met 38%. Wordt enkel gekeken naar het aantal geldautomaten, dan is de groei in één jaar tijd nog meer uitgesproken. Eind 2011 waren er 8558 automaten of een stijging van 3% ten opzichte van eind 2010.

Het aantal bemande bankkantoren in België is in 2011 gedaald tot 7573. Dat komt neer op een daling van 2,2% tegenover 2010. In 2001 waren er nog 11.295 bankkantoren; in tien jaar tijd is het aantal kantoren dus gedaald met een derde. Het aantal bemande kantoren bevat zowel kantoren die eigendom zijn van de banken als kantoren die eigendom zijn van zelfstandige agenten. De daling van 2,2% is gelijkmatig verdeeld over beide soorten.

Johan Steenhackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content