‘Massale golf’ van fiscale bedrijfscontroles aan de gang

© Thinkstock
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Bedrijven zien zich geconfronteerd met ‘een nooit gekende, massale golf’ van fiscale controles op de bedrijfsvoorheffing. Dat meldt de nieuwsbrief van EY, tot voorheen Ernst & Young.

Er zijn de voorbije maanden al naar schatting 2000 ondernemingen onderzocht. De versterkte controle is een gevolg van een beslissing van de ministerraad. De ondernemingen kregen een gedetailleerde lijst met vragen om inlichtingen over de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing.

“Ze krijgen een maand om antwoorden te geven over vrijstellingen die ze twee of drie jaar geleden toepasten”, zegt Hendrik Serruys van de Task Force bedrijfsvoorheffing van EY. “Soms wordt informatie gevraagd die ze wettelijk niet eens hoeven bij te houden, of enkel op basis van recent ingevoerde beslissingen. Het bezorgt de bedrijven heel wat rompslomp.”

De vrijstelling geldt klassiek voor bepaalde types van werk (onderzoek en ontwikkeling) of werkorganisatie (ploegenarbeid of overuren). Het principe van de lastenverlaging via een gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing past in de relanceplannen om bepaalde sectoren of activiteiten te ondersteunen. Deze regering bepaalde een aantal steunzones die van een extra lastenverlaging genieten, onder meer in Limburg. De regeringspartijen spelen die vrijstelling tijdens de verkiezingen uit om aan te tonen dat ze wel degelijk belastingverlagingen voor doelgroepen doorvoeren.

“Ik hoorde Wouter Beke recentelijk die vrijstelling verdedigen”, zegt Serruys. “Terecht, want het betekent voor de ondernemingen in kritieke omstandigheden een vermindering van de arbeidskosten, die kan oplopen tot 15 procent. Ook verankert het specifieke sectoren, zoals onderzoekslabo’s, in ons land. Het is wel wat vreemd dat de regering eerst ondersteunende maatregelen neemt, die dan later worden bemoeilijkt door een strakke controle.” Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft de oorspronkelijk gevraagde informatie over alle werknemers van de gecontroleerde bedrijven via een richtlijn al afgezwakt tot een steekproef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content