Marc Raisière (CEO Belfius): ‘We gaan de kasbon herlanceren’
Belfius publiceerde vandaag een recordwinst van 1,12 miljard euro. Maar de les van de staatsbon, die 3,5 miljard euro wegzoog bij de bank, is niet vergeten. “We gaan later dit jaar de kasbon als financieel product herlanceren”, zegt Marc Raisière, de CEO van Belfius.
U pleit voor een vereenvoudiging van de markt van spaarproducten. Hoe wilt u dat realiseren?
MARC RAISIÈRE. “Wij willen onze klanten een helder aanbod doen, dat inspeelt op de looptijd van een spaar- of beleggingsproduct. Dat gaat van een spaarrekening met een basisrente voor geld waarop je snel een beroep wilt doen, een spaarrekening met een getrouwheidspremie voor geld dat je in principe een jaar kan laten staan, tot een termijnrekening, een kasbon, obligaties, beleggingsfondsen en tak21- en tak23-verzekeringsproducten. Maar in elk geval geen vijf of tien spaarrekeningen meer, zoals bij sommige andere banken, en ook geen rekeningen waar je maar 500 euro per maand kunt sparen. Die klant kan beter maandelijks 500 euro in een beleggingsfonds investeren.”
Was de kasbon niet dood verklaard?
RAISIÈRE. “Wij gaan het product later dit jaar herlanceren. De kasbon verdient volgens ons opnieuw een plaats in de vitrine van financiële instellingen. We denken immers dat de kortetermijnrente vanaf dit najaar zal dalen, terwijl de langetermijnrente op haar huidige peil zal stabiliseren. In die omstandigheden kan het voor sommige klanten interessant zijn om een kasbon op één, twee, drie of vijf jaar te kopen.”
‘Als je van de ene op de andere dag raakt aan de getrouwheidspremie, dreig je de stabiliteit van die massa aan deposito’s te verstoren’
Politici willen de getrouwheidspremie op het spaarboekje inkorten of afschaffen. Wat vindt u daarvan?
RAISIÈRE. “Ik vind dat men daarmee moet opletten. Het zal de klant zeker geen hogere rente opleveren, want wij zullen desgevallend als bank onze liquiditeitsbuffers moeten optrekken. En wat de impact van zo’n maatregel op de banken en de economie betreft, pleit ik voor voorzichtigheid en een grondige analyse. Het gaat om meer dan 250 miljard euro aan spaargeld, dat bijna integraal gebruikt wordt om de Belgische economie te financieren. Als je van de ene op de andere dag raakt aan de getrouwheidspremie, dreig je de stabiliteit van die massa aan deposito’s te verstoren.”
Was u tevreden dat er geen tweede fiscaalvriendelijke staatsbon gelanceerd werd?
RAISIÈRE. “Het belangrijkste voor ons was dat er een maximumbedrag op de uitgifte stond. Dat stelt ons in staat om de impact op de bank te becijferen. Die cap is essentieel. Vorig jaar vloeide er 22 miljard weg bij de banken, veel meer dan iedereen had ingeschat. Dergelijke ongelimiteerde geldstromen zijn moeilijk te managen. Dan spreek je van potentieel grote bedragen die uit het financiële systeem verdwijnen.”
Het succes van de staatsbon lijkt toch sterk af te hangen van het fiscaal voordeel?
RAISIÈRE. “In de discussie of het nu 15 of 30 procent roerende voorheffing moet zijn, ga ik me niet mengen. Maar je kunt dat debat ook positief draaien. Als we vinden dat Belgen moeten worden aangezet om in vastrentende effecten te beleggen, kun je die misschien allemaal op 15 procent roerende voorheffing zetten?”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Belfius Bank
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Banken