Maaltijdcheques voortaan 1 jaar geldig
De nieuwe maaltijdcheques zijn één jaar geldig. De vorige blijven slechts drie maanden geldig.
De nieuwe maaltijdcheques zijn één jaar geldig. De vorige blijven slechts drie maanden geldig.
In België nemen ruim 1.650.000 werknemers elke maand maaltijdcheques in ontvangst. Dat stemt overeen met één Belgische werknemer op de drie.
De maximumwaarde van de maaltijdcheque bedraagt zeven euro per gepresteerde werkdag. De gemiddelde waarde is 5,78 euro. Aangezien er per jaar voor zowat tien miljoen euro aan maaltijdcheques niet gebruikt wordt, besliste de Kamer om de geldigheidstermijn op te trekken van drie maanden naar een jaar. Zo gaan er voor de werknemers minder euro’s verloren.
Maaltijdcheques te duur?
Het koninklijk besluit over de geldigheidsduur van de maaltijdcheques is op 2 augustus in het Staatsblad verschenen en treedt zondag 11 augustus in werking. Volgens de informatie van SD Worx wordt de geldigheidsduur tot 12 maanden zowel op het vlak van RSZ als op fiscaal vlak doorgevoerd. De maaltijdcheques waar een termijn van drie maanden op vermeld staat, blijven ook na 11 augustus slechts drie maanden geldig.
Het systeem van de maaltijdcheques, dat in België sinds 1969 bestaat, staat al enkele jaren ter discussie. Kamerleden Rik Daems (Open Vld) en Stefaan Vercamer (CD&V) werkten zelfs aan een wetsvoorstel om de maaltijdcheques uit het salarispakket van de werknemers te halen.
Volgens de handelsfederatie Comeos zijn de kosten van de maaltijdcheques te hoog opgelopen, waardoor ze geen echte voordelen meer bieden. Toch niet voor de werkgever. “De cheques kosten de werkgevers minstens 50 miljoen euro per jaar aan commissies en aan uitgaven om de cheques te berekenen, te verdelen, te controleren, te tellen en terug te betalen”, liet de handelsfederatie begin mei in Trends optekenen. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier