Luxemburgse nummerplaat in België?

Door de hogere belasting op Belgische bedrijfswagens, denken nogal wat bedrijfsleiders eraan om met een Luxemburgse nummerplaat te gaan rijden in België. Kan dat zo maar?

Het principe is duidelijk. Als u in België woont, mag u alleen met een Belgische nummerplaat op uw wagen rijden. Dit betekent meteen dat u de Belgische BIV en verkeersbelasting moet betalen. Op het algemeen principe is er één uitzondering. Als u in België woont, maar werkt voor een buitenlandse werkgever en met een bedrijfswagen (van die werkgever) rijdt, dan mag u nog wel met buitenlandse nummerplaten in België rijden.

Werkt u dus in Luxemburg en rijdt u met een bedrijfswagen van uw Luxemburgse werkgever, dan mag u met Luxemburgse nummerplaten in België rijden. Let wel, deze uitzondering geldt enkel voor werknemers, dus niet voor bedrijfsleiders van een buitenlandse of Luxemburgse firma. Bedrijfsleiders die in België wonen, maar een Luxemburgse firma hebben, moeten met een Belgische nummerplaat op hun (firma)wagen rijden. Bovendien moeten de Belgische werknemers die in Luxemburg werken en met een bedrijfswagen met Luxemburgse nummerplaten rijden, een btw-attest aan boord van hun wagen hebben. Om dit attest in België te krijgen, moet men een bewijs kunnen voorleggen van de Luxemburgse sociale zekerheidsdienst. Dit is nodig om mogelijke misbruiken te vermijden.

Hoe zit het met de Luxemburgse ‘cross-borderleasing’? Dit is de situatie waarbij u als zelfstandige een wagen leaset in Luxemburg. Dit kan, maar u moet de wagen als voornaamste gebruiker zelf inschrijven in België. U zal dus met Belgische nummerplaten moeten rijden en de Belgische BIV en verkeersbelasting moeten betalen. Het voordeel zit echter in de Luxemburgse btw. De Luxemburgse leasingmaatschappij zal u de Luxemburgse btw aanrekenen. Deze btw kunt u niet in België, maar wel in Luxemburg recupereren voor een veel hoger percentage (80 à 90% in plaats van 50% in België). U moet die btw wel in Luxemburg via speciale formulieren terugvragen.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content