Live vanuit de City: ‘Het is hier waanzin, een bloedbad, een slachting’
“Het is een f… ramp!” David, een werknemer van de City vervloekt de Britten die voor de brexit hebben gestemd en het financiële hart van Londen in zwaar weer hebben gestort.
De verantwoordelijken van de Londense City hadden voor het referendum gewaarschuwd dat ze veel te verliezen hadden bij een eventueel vertrek uit de Europese Unie. Ze vrezen niet enkel voor een financiële storm, de Britse banken dreigen op langere termijn ook toegangsrechten tot de Europese financiële markten te verliezen.
“Het is een absolute ramp. De meerderheid van de Britten had geen idee waarvoor ze stemde. Al wie een huis, een pensioen heeft of op vakantie naar het buitenland wilde, is nu veel armer”, zegt David somber.
Het Britse pond dook bijna 12 procent lager tegenover de dollar en 8 procent tegenover de euro na de eerste berichten over de overwinning van het brexit-kamp. De Londense beurs daalde met 7 procent bij de eerste transacties vrijdagmorgen.
De traders van de City en Canary Wharf, het modernere financiële centrum van Londen, hadden zich op een slapeloze nacht voorbereid. De hele nacht hebben ze voor hun gigantische scherm verkooporders door hun telefoon zitten schreeuwen en sloten koffie gedronken om wakker te blijven.
Tien jaar onzekerheid
Het is hier waanzin, een bloedbad, een slachting
“Het is hier waanzin, een bloedbad, een slachting”, vertelt de 34-jarige David Papier, leider van een marktenzaal in ETX Capital, aan het agentschap AFP. Toch erkent hij dat hij een vorm van opwinding voelt bij de gedachte dat hij een historisch moment beleeft.
Globaal gezien had de markt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven. De werknemers die we vrijdagochtend tegenkwamen, hadden dan ook een serieuze kater.
“Het is zeer, zeer slecht nieuws”, vertelt Mike Thomson, een vijftiger die we op straat ontmoeten. “Er gaat hier een zeer grote chaos uitkomen, ik ben zeer ongerust. Bovendien kan Schotland nu binnen de twee jaar onafhankelijk worden”, voegt hij eraan toe.
Vroeg in de ochtend willen de meeste werknemers van de City zeer snel naar hun kantoor, waar hun een zeer lange dag wacht. Wendy, een advocate, neemt wel een minuutje om haar ongerustheid te ventileren. “Er zal financiële schade zijn waarop de mensen niet voorbereid zijn. De financiële diensten leiden de Londense economie en de Londense economie leidt de Britse economie. De brexit zal dus jammer genoeg iedereen treffen”, betreurt ze. Ze vreest ook dat ‘Brussel’ de Britten hun afscheiding betaald wil zetten. Ze heeft het ook over een sfeer van verdwazing, zoals een nachtmerrie waaruit je hoopt wakker te worden.
“Het is vreemd, traumatiserend. Het is gek om daarmee wakker te worden. Het wekt heel veel vragen op over Schotland en de economie”, verklaart Philip, een veertigjarige werknemer van een juridisch kantoor. “We weten niet wat ons de volgende tien jaar te wachten staat.” (AFP)
Brexit-referendum
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier