Litouwen wordt in 2015 lid van de euroclub

© reuters

De Baltische staat Litouwen voert op 1 januari 2015 de Europese eenheidsmunt in. Dat meldt de Europese Commissie.

Het is in principe wel nog wachten op de Europese ministers van Financiën, die in juli geacht worden het licht definitief op groen te zetten. In dat geval wordt Litouwen na Estland en Letland de laatste Baltische staat die aansluiting vindt bij de eurozone.

Woorden van lof

Litouwen kreeg woensdag alvast woorden van lof van eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn voor het ‘voorzichtige begrotingsbeleid’ en ‘de economische hervormingen’. “Dat momentum heeft geleid tot een opvallende toename van de welvaart van de Litouwers: het bbp per hoofd van de bevolking steeg van 35 procent van het EU-gemiddelde in 1995 naar een verwachte 78 procent in 2015,” berekende Rehn.

Negentiende eurolidstaat

Litouwen wordt de negentiende EU-lidstaat die in de euroclub stapt. Rehn ziet in de toetreding een nieuw bewijs dat de eurozone, ondanks de existentiële crisis van de voorbije jaren, niet aan aantrekkingskracht heeft ingeboet.

Het zijn overigens de drie Baltische staten die sinds het losbarsten van de crisis aansluiting vonden bij de eurozone. Dat was het geval in 2011 voor Estland, en begin dit jaar voor Letland.

Om deel uit te maken van de eurozone diende Litouwen wel te voldoen aan de zogenaamde convergentiecriteria. Dat is gelukt, want de gemiddelde inflatie bedroeg de voorbije twaalf maanden amper 0,6 procent, het begrotingstekort staat op 2,1 procent, de Litouwse staatsschuld bedraagt niet meer dan 39,4 procent, de koppeling van de koers van de litas aan de euro leverde geen problemen op, en de gemiddelde langetermijnrente bleef met 3,6 procent het voorbije jaar ruim onder de referentiewaarde.

Uitbreiding van de eurozone

De eurozone wordt nog uitgebreid, want van de 28 lidstaten van de Europese Unie wachten er nog zeven op toetreding tot de eurozone: Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden.

Geen Britten en Denen in de euroclub

In principe wordt van alle Europese lidstaten verwacht dat ze vroeg of laat – onder de vereiste voorwaarden – toetreden tot de eurozone. Dat is niet het geval voor het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. De Britten en de Denen hebben via het Verdrag van Maastricht een uitzonderingspositie afgedwongen, die ze overigens zelf buiten werking kunnen stellen. (Belga/BO)

De 19 landen van de eurozone vanaf 1 januari 2015

Traden toe in 2002: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. In 2007 volgdeSlovenië, in 2008 Cyprus en Malta, in 2009 Slowakije, in 2011 Estland en in 2014 Letland. In 2015 volgt Litouwen.

Dan blijven er nog 9 lidstaten van de Europese Unie over die de euro niet hebben ingevoerd: Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content