Leven wordt weer duurder in VS

© reuters

Het leven wordt steeds duurder voor de Amerikaanse consument.

De Amerikaanse consument betaalde in februari 0,4 procent meer voor zijn consumptiegoederen in vergelijking met een maand daarvoor. Tegenover december 2011 namen de prijzen in januari toe met 0,2 procent.

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar is de inflatie in de VS in februari gestabiliseerd op 2,9 procent, blijkt uit berekeningen van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De toename met 0,4 procent op maandbasis komt voor 80 procent op rekening van de duurdere brandstof. De index van de energieprijzen steeg met 3,2 procent.

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) mikt in haar beleid op een inflatiecijfer dat schommelt rond de 2 procent.

De kerninflatie, voedsel- en energieprijzen niet meegerekend, steeg in februari met 0,1 procent tegenover een toename met 0,2 procent in januari.

Aangezien de huidige inflatie boven het streefdoel van de centrale bank ligt, komt het strak nulrentebeleid van de Fed ter discussie te staan. Via een uitzonderlijk lage rente wil de Fed de investeringen voor bedrijven aanvuren en de arbeidsmarkt stimuleren, maar met een inflatiecijfer van boven de 2 procent wordt een lage rente op termijn moeilijk verdedigbaar.

Nochtans gaf de Fed – aangespoord door een bemoedigend rapport over de arbeidsmarkt – eerder deze week te kennen dat het huidige rentebeleid allicht wordt aangehouden tot eind 2014. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content